maandag 13 maart 2017

Parelcouscous (moghrabieh) met tomaatjes, citroen en koriander


Weer iets nieuws. Met kerst maakte ik van de andere helft van de zak moghrabieh al een bijgerecht met venkel en granaatappelpitten erdoor. De andere helft gebruikte ik in dit recept met tomaatjes en ingelegde citroen. 
Moghrabieh dus. Of parelcouscous. Maar wat is het eigenlijk? Moghrabieh is een reuzenvariant van couscous. In essentie is het een deeg van een op een bepaalde manier gemalen tarwe (semolina, griesmeel) met water waar korreltjes van gerold worden. Bij gewone couscous blijven die korreltjes echt kleine korreltjes. Bij moghrabieh worden ze wat groter: zo groot als parels. Nou ja, wel kleine pareltjes. Ik denk dat de doorsnee zo'n 4 millimeter is. 

Deze hoeveelheid was voor 6 personen waarbij de andere maaltijdcomponent bestond uit een tajine van kip, wortel, prei en abrikozen. Ik at het warm, maar ik denk dat de moghrabieh op deze manier ook goed koud kan worden gegeten. Zeg maar als een Libanese pastasalade. Misschien dat je er dan vlak voordat je gaat eten nog wat extra olie door moet mengen. 

Parelcouscous (moghrabieh) met tomaatjes, citroen en koriander

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

  • 1 kilo cherrytomaatjes, gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 theelepels ras el hanout
  • wat zout
  • 1-2 theelepels harissa (afhankelijk van je smaak en de scherpte van de harissa)
  • 2 teentjes knoflook, in hun schilletje
  • 500 gram parelcouscous
  • 1/2 ingemaakte citroen
  • 1/2 bosje koriander, fijngehakt
Meng de olie met ras el hanout, harissa en zout in een grote ovenschaal. Meng de tomaatjes erdoor en stop de knoflook ertussen. Bak/rooster de tomaatjes 30 minuten op 200C. 
Breng een pan water aan de kook met zout naar smaak. Ik vond dat ik hierbij royaal moest zijn. Voeg als het water kookt de parelcouscous toe en kook in ± 15 minuten gaar. Proef bij 10 minuten en kook eventueel korter. Of misschien wat langer, als je de parelcouscous iets zachter wilt hebben. Giet de parelcouscous af. 
Knijp de knoflook uit boven het uitgelopen vocht van de tomaten en roer even door elkaar. Meng de tomaatjes met vocht, citroen en koriander door de parelcouscous. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen