zondag 14 mei 2017

Aardbeienslof met amandelspijs


Ik ga toch nog even mee met de commercie. Een recept voor een slof met aardbeien en amandelspijs op moederdag. 't Is natuurlijk een beetje laat om 'm nu nog te maken, maar dan bewaar je dit recept maar voor moederdag 2018.

Wij aten deze aardbeienslof zelf vorige week en hij is zeer zeker voor herhaling vatbaar. Op moederdag hebben we een stuk aardbeienkwarktaart. Wel door mezelf gemaakt, dus geen lief gebaar van GZQ. Die is net terug van schoolkamp en zijn denken aan moederdag bestond eruit dat hij gisteren zei dat hij waarschijnlijk te moe was om naar de winkel te fietsen om iets te kopen. Dus daar moet ik het mee doen.

O ja, de hoeveelheid sloffendeeg die je maakt, is voldoende voor 2 sloffen. Je kunt het goed invriezen, dus dan ben je een volgende keer snel klaar.

Aardbeienslof met amandelspijs
(slof van ± 28 centimeter lang)
  • 180 gram boter (kamertemperatuur)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 gram zout 
  • 1 eidooier (wit kun je invriezen, of samen met een heel ei in een omelet verwerken)
  • 250 gram bloem
  • 10 gram bakpoeder
  • 150 gram amandelspijs
  • 250 milliliter melk
  • 15 gram suiker
  • 15 gram custardpoeder
  • 1 theelepel vanilleextract
  • 250 gram aardbeien
Snijd de boter in blokjes en doe ze samen met basterdsuiker, eidooier en zout in de kom van de keukenmachine. Meng door elkaar. Voeg bloem en bakpoeder toe en meng tot een deegbal. Je kunt ook een handmixer met kneedhaken gebruiken. Stop het deeg in een boterhamzakje en leg een uurtje in de koelkast. 
Verdeel het deeg in tweeën. Je hebt 1 deel nodig. Het andere deel kun je invriezen, nog een paar dagen in de koelkast bewaren of je maakt 2 sloffen. 
Warm de oven voor op 170C. 
Rol het deeg op een stuk bakpapier uit in de vorm van de bakvorm. Leg dit op de bakplaat. Verdeel de spijs over het deeg en laat rondom een centimeter vrij. Zet de vorm om het deeg. Bak de sloffenbodem in 30-35 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen. 
Maak de pudding terwijl de bodem gebakken wordt. Roer hiervoor de suiker en het custardpoeder met een scheutje melk tot een papje. Breng de rest van de melk aan de kook. Roer het custardpapje door de kokende melk en laat 1 minuut op laag vuur pruttelen. Roer van het vuur af het vanilleextract erdoor. Laat de pudding afkoelen terwijl je af en toe roert. Bewaar in de koelkast. 
Maak vlak voordat je de aardbeienslof wilt eten, de slof af door de pudding over de spijs te verdelen. Maak de aardbeien schoon. Halveer grote exemplaren en verdeel ze over de pudding. 

2 opmerkingen:

  1. Q is zo charming! Eet smakelijk van je andere taart en geniet van de zon. X

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ach, het is goed bedoeld. En die zon komt helemaal goed. x

    BeantwoordenVerwijderen