donderdag 4 mei 2017

Corn chowder met chorizo, zwarte bonen en tomaat + brood met cheddar

"Dat kaasbrood, dat is toch wel het beste van het g(eh)ele gerecht".
Quote van GZQ. Hij sprak het een beetje snel uit zodat het een grappige woordspeling werd. Had hijzelf niet door, maar ik vond 'm leuk genoeg om te melden.



Het was zijn commentaar bij de foto (hierboven een foto van die foto) in een Foodies van een cornchowder met cheddartoast. Dat beeld was de inspiratie voor deze maaltijd. De soep heb ik heel anders gemaakt. Ik ging een beetje op de tex-mextoer.

Die zwarte bonen waren alleen visueel niet zo'n goed idee. De chowder was eerst mooi zachtgeel. Door de bonen, waar dan toch nog een beetje kookvocht aanhing, werd het een grijze soep. Niet zo aantrekkelijk. De zwarte bonen kun je het beste apart verwarmen en aan tafel in je soepkom scheppen.


Corn chowder

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 200 gram chorizo (droge worst)
  • 2 uien, in halve ringen
  • 2-3 jalapenopepers, fijngehakt
  • 1 grote aardappel (±100 gram)
  • 1 stronk broccoli (±400 gram)
  • 4 tomaten
  • 3 blikken mais (à 300 gram)
  • 1 groentebouillonblokje
  • 4 deciliter melk
  • 1/2 rode ui
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • als je hebt: scheutje mangoazijn
  • crème fraîche
  • 2 rode paprika's
  • 500 gram gare zwarte bonen
  • verse koriander
Snijd de chorizo in kleine blokjes. Bak ze in hun eigen vet knapperig. Schep op een bord maar laat het vet in de pan. Doe een lepel hiervan in een grote soeppan. Bak in de rest de uien met de jalapenopeper ± 10 minuten tot de ui lichtbruin is. Doe de chorizo terug in de pan en laat zo, van het vuur af, staan tot de soep bijna klaar is.
Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
Haal de roosjes van de broccoli en verdeel deze in kleine roosjes (van ± 1,5 centimeter). Snijd de stronk in dunne plakjes.
Snijd de tomaten in kwarten en haal de zaadjes eruit. Zet die even apart en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verwarm de soeppan met wat van het chorizovet en voeg de aardappel, broccolistronk en tomatenzaadjes toe. Schep even om. Voeg dan 1 liter water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Kook 10 minuten tot de aardappel en broccoli goed gaar zijn. Pureer de soepbasis.
Snijd de rode ui in hele dunne, kwartringen en doe ze in een kommetje met de balsamicoazijn. Verwarm een halve minuut in de magnetron en doe er dan de mangoazijn (als je die gebruikt) erbij.
Doe 3 eetlepels mais bij de tomaatblokjes en pureer de rest van de mais met 3 deciliter water. Giet de maispuree en de melk in de soeppan. Breng aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Schraap geregeld over de bodem.
Kook ondertussen de broccoli in krap water 2-3 minuten. Giet af en zet met de deksel op de pan even opzij.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten, snijd ze in kwarten en dan in reepjes.
Warm de zwarte bonen op.
Meng de crème fraîche met het rode ui-azijnmengsel.
Meng het ui-chorizomengsel door de soep. Proef of er nog zout of peper bij moet. Doe de paprikareepjes in de soep en laat nog 2 minuten meekoken. Roer de broccoli door de soep.
Schep de soep in kommen. Schep er een lepel zwarte bonen in en een schepje crème fraîche op. Bestrooi met een lepel tomaat/mais en koriander.


homemade cheddarbrood

Brood met cheddar

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 425 gram bloem
  • 75 gram maismeel
  • 10 gram droge gist
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 300 milliliter handwarm water
  • 150 gram geraspte cheddar
Doe bloem, maismeel, gist, zout, olijfolie en water in de kom van de broodbakmachine en kneed in ± 10 minuten tot een mooie deegbal. 
Vet een kom (met deksel) iets in en leg de deegbal erin. Dek anders af met plastic folie of een vochtige theedoek. Laat het deeg op een tochtvrije plek ± 1 uur rijzen tot het in omvang verdubbeld is. 
Leg een bakmatje of stuk bakpapier op een bakplaat. 
Rol het deeg uit tot een lap van ± 40 bij 50 centimeter. Bestrooi de helft van het deeg met 100 gram cheddar en vouw het deeg dubbel. Rol het brood nog iets verder uit en leg op de bakplaat. Dek weer af en laat nog ± 45 minuten rijzen. Je kunt het deeg ook voor het rollen in tweeën verdelen en 1 stuk bestrooien met kaas en het andere stuk deeg erop leggen. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Strooi de rest van de cheddar over de bovenkant van het brood. 
Bak het brood in ± 25 minuten gaar. Als het net niet helemaal gaar is, keer ik het brood om en bak het dan nog 5 minuten langer. 
Laat het brood iets afkoelen op een rooster. Het cheddarbrood is het lekkerst als het nog wat warm, dus de kaas nog zacht, is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen