donderdag 11 mei 2017

Indonesische makreel met zoetzure komkommer

makreel met indonesische boemboe

Deze pakketjes van gerookte makreel met een pittige Indonesische boemboe waren erg lekker. Ook goedgekeurd door GZQ, ondanks dat er rijst bij zat. 
Ik gebruikte er gerookte makreel voor. Dat geeft net een extra smaakje. Natuurlijk kun je deze boemboe ook met andere vissoorten zoals koolvis of met rauwe makreel gebruiken. 
Ik vind (gerookte) makreel lekker, maar toch eet ik het niet zo vaak. Filets, zeker van rauwe makreel, zijn moeilijk te vinden en zelf de vis van de graat ontdoen vind ik zo'n gedoe. Niet het proces op zich maar mijn handen stinken daarna altijd zo naar vis. Ik plan dus meestal een douche met haren wassen na het schoonmaken van vis. Daar krijg ik de visgeur meestal wel mee weg. 



De makreel zat, samen met nog andere lekkere producten, in de foodybox rond Pasen. Ik was er blij mee. Gewaarschuwd door medefoodbloggers pakte ik het pakket voorzichtig uit, want de gerookte makreel zat in een vuilniszak zodat je niet zo goed zag wat er in zat. 't Viel me trouwens ook op bij die reacties dat er best veel mensen aangaven niet van vis danwel makreel te houden. Jammer hoor, want op deze manier met een pittige boemboe, zoetzure komkommer en rijst is gerookte makreel heel erg lekker. 
Bij het koken kwam ik tot de ontdekking dat ik bijna geen rijst meer in huis had. Dus dat zakje kant-en-klare basmatirijst van Tilda kwam ook mooi van pas. 


Pittige Indonesische makreel met zoetzure komkommer

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 2 komkommers
  • 2 eetlepels water
  • 2 eetlepels azijn
  • 1 plakje gember, fijngehakt
  • 2 theelepels suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 grote sjalot (± 50 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 plakjes gember
  • 2 plakjes laos
  • 1 limoenblaadje (vers of diepvries)
  • 1 theelepel fijngehakt citroengras
  • 2-3 theelepels sambal oelek
  • 2-3 tomaten (± 300 gram)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 400 gram gerookte makreel (schoon gewicht/filets)
  • 4 stukken bananenblad (of aluminiumfolie)
  • gekookte rijst voor erbij
Snijd de komkommers in dunne plakjes en doe deze in een grote schaal. 
Breng water, azijn, gember, suiker en zout aan de kook en roer zodat suiker en zout oplossen. Giet dit over de komkommer en laat minimaal een uur intrekken. Schep af en toe om. 
Hak sjalot, knoflook, gember, laos en limoenblad al wat fijner en doe in een kleine keukenmachine (of in de vijzel). Voeg sambal (naar gewenste pittigheid), de helft van de tomaat en citroengras toe en maal alles tot puree. Dit is je boemboe, je specerijenpasta. 
Snijd de andere helft van de tomaat in kleine blokjes. 
Verhit de olie in een koekenpan en bak de boemboe 5 minuten op hoog vuur. Schep van het vuur af de blokjes tomaat erdoor. Proef of de boemboe goed op smaak vindt. Voeg anders nog wat sambal toe of wat zout, maar bedenk dat de vis ook een zoute smaak heeft. 
Leg 1/8 deel van de boemboe op het midden van een stuk bananenblad. Leg hierop 1/4 deel van de vis. Verdeel hier weer 1/8 deel van de boemboe over. Vouw het pakketje dicht. Leg in een ovenschaal. Maak zo nog 3 pakketjes. 
Zet de vis 20-30 minuten in een oven van 175C om heet te worden. 
Geef er de zoetzure komkommer en gekookte rijst bij. 
Het bananenblad kun je niet eten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen