donderdag 8 juni 2017

Gerookte zalm, geroosterde druiven, venkel en waterkers met dragondressing


't Is al weer even geleden dat wij met onze buurtgenoten een walking dinner hadden. Net als eerdere jaren meldde ik mij weer als kok aan. Deze salade met zelfgerookte zalm en geroosterde druiven vond ik zelf erg lekker. Die geroosterde druiven gebruikte ik al eerder, en die moet ik er echt in houden. Je kunt ze heel gemakkelijk tegelijk met iets anders in de oven klaarmaken als de temperatuur zo 180-200 C is en later nog even opwarmen. Zelfs dat hoeft niet, want ook koud zijn ze een verrassend element in een salade.

Gerookte zalm, geroosterde druiven, venkel, waterkers en dragonmayonaise

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)
  • 1/2 bosje dragon
  • 2 deciliter koolzaadolie
  • 40 gram eiwit
  • sap van 1 limoen (30 gram)
  • 5 gram witte balsamicoazijn
  • 35 gram yoghurt
  • 500 gram pitloze rode druiven
  • olie voor roosteren en grillen
  • 2-3 venkelknollen (800 gram)
  • 1 eetlepel pastis
  • 750 gram zalmfilet, aan 1 stuk
  • 75 gram waterkers
Breng wat water aan de kook en giet dit over de dragon. Spoel na met koud water en knijp het water uit de dragon. Hak (of knip) de dragon grof en doe dan in een hoge kom met de koolzaadolie. Pureer tot een groene emulsie. Giet deze over in een kannetje. Doe het eiwit, limoensap, azijn en yoghurt in een hoge kom. Meng met de staafmixer. Giet er, terwijl de door blijft mixen, de groene olie er in een dun straaltje bij. Doe over in een spuitzak of flesje en bewaar in de koelkast. 
Was de druiven en haal ze van de tros los. Doe ze in een ovenschaal en meng er een theelepel olie door. Rooster de druiven op 180-200C in 30-40 tot ze hun vocht een beetje los gaan laten en een tikje verschrompelen.
Was de venkel en verwijder lelijke plekken. Snijd in de lengte in dunne plakken(± 3 millimeter) waarbij je probeert de plakken zo heel mogelijk te houden. Gebruik de kontjes en te kleine, losse stukjes in een ander gerecht. Verhit een grillpan tot heet. Bestrijk de venkel licht met olie en grill ze elk 2-3 minuten aan elke kant. Dit zal in gedeelten moeten. Doe de gegrilde plakken in een platte schaal, bestrooi met wat peper en zout en bedruppel met pastis. Laat zo minimaal een uurtje staan. 
Rook de zalmfilet in een rookpan. Lees hier hoe je dat doet. 
Verdeel de waterkers in kleine plukjes en verwijder hele dikke steeltjes. 
Zet 8 borden klaar. Spuit op elk bord een paar dotjes dragonmayonaise. Verdeel de waterkers en plakken venkel hierover. Verdeel de helft van de druiven hierover. Verdeel de zalm over de borden. Werk af met de rest van de druiven en nog meer dotjes dragonmayonaise. 

(voor de dragondressing heb ik een basisrecept uit ongehutste pot - het tweede kookschrift van Librije's Atelier gebruikt)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen