maandag 12 juni 2017

Peanutbutter and jelly cookies - koekjes met pindakaas en jam

zelfgebakken cookies peanutbutter jelly

Elk land heeft zijn aparte gewoontes. Nederland kent de combinatie pindakaas en hagelslag op 1 boterham. De Verenigde Staten kennen de combinatie pindakaas met jam. Oftewel peanutbutter en jelly. De jam is druivenjam, soms aardbeienjam. In elk geval zoet. Niki Signit vindt dat op bladzijde 352 van haar Smaakbijbel maar een schokkende combinatie. Niet de jam als zodanig, maar dat het druif of aardbei is. Waarom geen zwarte bes? Indachtig haar opmerkingen koos ik voor bosbessenjam in de peanutbutter and jelly cookies. Niet zo zoet als aardbei, maar ook weer niet zo zuur of wrang als zwarte bessen. 

Peanutbutter and jelly cookies

(25-30 stuks)
  • 100 gram (ongezouten) pinda's
  • 25 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram boter
  • 50 gram pindakaas
  • 1 ei
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • ± 100 gram bosbessenjam (of frambozen- of aardbeienjam)
Hak de pinda's redelijk fijn. Het hoeft geen meel te worden, maar de stukjes moeten niet te groot zijn. Ik gebruikte hiervoor mijn keukenmachine met mes. Daarna deed ik de pinda's even in ene kommetje en verving het hakmes door het kneedmes. 
Doe de zachte boter en beide soorten basterdsuiker in een kom (of keukenmachine) en meng tot een romig geheel. Voeg pindakaas, ei en vanille-extract toe en meng door elkaar. Meng er als laatste het zelfrijzend bakmeel door. Zet het deeg een uurtje in de koelkast.
Bekleed een bakplaat met bakpapier of bakfolie. Verwarm de oven voor op 190C. Maak van het deeg balletjes die iets kleiner dan een bitterbal zijn. Leg ze op de bakplaat en duw iets plat. Duw met je duim een holletje in het midden. Schep hierin een lepeltje jam. Bak de koekjes in 10-12 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen op een rooster. De koekjes worden niet superknappperig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen