maandag 7 augustus 2017

Abrikozenparfait met pompoenpitkletskoppen

groen drankje in likeurglaasje parfait abrikoos

Tijd voor een vakantieherinnering. Een paar jaar geleden waren we in Oostenrijk op vakantie. Chocolade en pompoenpitolie was ons doel. Tegelijk met de pompoenpitolie kochten we ook iets heel bijzonders: pompoenpitlikeur. Als je het inschenkt denk je "groene Baileys". Bij deze bijzondere likeur maakte ik een passend toetje. Romige parfait met abrikozen (of nog passender: als je Marillen kunt krijgen) en een knapperig koekje waarin ik de oorspronkelijke pinda's verving door pompoenpitten.

Abrikozenparfait met pompoenpitkletskoppen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)

Abrikozenparfait
  • 350 gram verse abrikozen
  • beetje citroensap
  • 1 eetlepel abrikozenlikeur
  • 50 gram suiker
  • 30 milliliter water
  • 1 ei en 1 eidooier
  • 1 theelepel vanille-extract
  • lepel abrikozenlikeur
  • 2 deciliter slagroom
Bekleed een vorm strak met plastic folie en laat een stuk over de rand hangen zodat je dat straks over de bovenkant van de parfait kan vouwen. Zet de vorm zolang in de koelkast. 
Was de abrikozen, halveer ze, verwijder de pit en pureer ze in de keukenmachine tot puree. Roer er een beetje citroensap en de abrikozenlikeur door. Zet tot je straks alles door elkaar mengt in de koelkast. 
Verwarm het water met de suiker tot de suiker begint te smelten en oplost. Zet dan het vuur hoger en kook de siroop 3 minuten in. 
Klop ondertussen het ei en de eidooier een paar minuten tot je een dik mengsel hebt. Giet de hete suikersiroop op het eierschuim terwijl je blijft mixen. Zet de kom in een laag koud water in de gootsteen en blijf kloppen tot het afgekoeld is. 
Klop de slagroom stijf. Klop de laatste paar seconden het vanille-extract mee. 
Spatel de abrikozenpuree, het eimengsel en de slagroom met een spatel luchtig door elkaar. Giet het parfaitmengsel in de vorm en vouw het overhangende stuk folie losjes over de bovenkant. Zet in de vriezer. Laat de abrikozenparfait minimaal 6 uur bevriezen. 

Kletskoppen met pompoenpitten
  • 60 gram pompoenpitten
  • 75 gram zachte boter
  • 45 gram kristalsuiker
  • 87 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1/2 ei
  • 37 gram bloem
  • 1/4 theelepel baking soda
  • snufje zout
Rooster de pompoenpitten in een koekenpan zonder vet tot ze beginnen te knappen. Schep op een bord om af te koelen. Hak ze daarna grof. 
Klop de zachte boter luchtig. Klop beide soorten suiker erdoor. Klop dan het ei erdoor. Zeef bloem, baking soda en zout erboven. Meng dat er ook door. Meng tot slot de gehakte popmpoenpitten door het deeg. 
Verwarm de oven voor op 180C. 
Leg een vel bakpapier (of siliconenvel) op een bakplaat. Schep met behulp van 2 theelepels hoopjes ter grootte van 1 theelepel op de bakplaat. Zorg dat je genoeg tussenruimte tussen de hoopjes houdt want de koekjes worden heel groot. Bak de koekjes 10-11 minuten tot ze goed bruin gekleurd zijn. Laat ze een paar minuten afkoelen op de bakplaat en steek ze er dan met een paletmes af en leg ze op een rooster om verder af te koelen. Bak de volgende lading(en) op dezelfde manier. 

Serveren

Stort de parfait op een schaal en verwijder het plastic folie. Snijd met een scherp, warm mes in plakken. Serveer de parfait op een bordje met een pompoenpitkletskop er naast (en de rest in een schaaltje op tafel). Lekker dus met een glaasje pompoenpitlikeur. Maar abrikozenlikeur mag ook. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen