maandag 21 augustus 2017

Watermeloen, cantaloupemeloen en galliameloen met feta, olijven en boontjes


Terug van vakantie moest de (verse) voorraad natuurlijk weer aangevuld worden. Bij de Lidl waren alle soorten meloen goedkoop. Ik kon niet kiezen, dus ik kocht 1 watermeloen (favoriet van GZQ), 1 galliameloen en 2 cantaloupemeloenen (mijn favoriet). Jammer genoeg hadden ze geen charentaismeloentjes. Die heeft ook oranje vruchtvlees en is heerlijk zoet. In Frankrijk zag je die veel, dus daar hebben wij er heel wat van opgepeuzeld. Hup doormidden, pitjes eruit en dan met een halve meloen en een lepel in je hand uitkijken over het meer. 

Verder zijn er nu volop sperziebonen uit Nederland. Bij veel groentes ben ik niet zo consequent, maar verse sperziebonen eet ik bijna alleen als ze uit Nederland komen. Die zakken uit Egypte, Kenia of Marokko kunnen mij nooit zo bekoren. Sinds we thuis zijn van vakantie heb ik bijna elke dag boontjes gegeten: donderdag op z'n Hollands met aardappels en draadjesvlees bij mijn schoonmoeder, vrijdag in deze salade, zaterdag met tauge als groente bij de Thaise basilicumkip, zondag even niet, en vandaag bij de bobotie. 


Met de 3 soorten meloen en sperziebonen als basis maakte ik een lekkere, zomerse salade. Het weer liet zich dan wel niet zo van zijn zomerse kant zien, mijn bordje was dat wel. 


Salade met 3 soorten meloen, sperziebonen, feta en olijven

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 5 personen)

  • 500 gram sperziebonen
  • stuk watermeloen (± 400 gram)
  • 1/2 galliameloen (± 400 gram)
  • 1/2 cantaloupemeloen (±400 gram)
  • 2 kropjes little gem
  • 3 eetlepels pompoenpitolie
  • peper, zout
  • 50 gram pompoenpitten
  • 250 gram feta, in kleine stukjes
  • 100 gram zwarte olijven, ontpit en gehalveerd
  • 50 gram pompoenpitten
Haal de boontjes af en knak ze doormidden. Doe ze in een pan en zet ze net onder water. Voeg wat zout toe. Breng aan de kook en laat de boontjes 5 minuten koken. Proef of ze gaar zijn en giet ze dan af. Spoel koud onder de kraan en laat uitlekken. 
Snijd de 3 soorten meloen in blokjes. 
Haal de blaadjes sla los. Was ze en slinger ze goed droog. 
Doe de sla en boontjes in een grote kom. Besprenkel met de pompoenpitolie en maal er wat peper en zout over. Meng door elkaar. 
Rooster de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze beginnen te knappen. Laat afkoelen op een bord. 
Verdeel meloenblokjes, feta en olijven over de salade. Bestrooi met de pompoenpitten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen