donderdag 14 september 2017

Auberginesoep met kokos

Trrring. Daar stond de pakketbezorger met een pakje voor mij. Een pakje met een strik erom. Precies op mijn verjaardag werden deze aubergines*) bezorgd. Een soort kadootje dus. 



De gemiddelde Nederlander eet niet zo vaak aubergine. Een huishouden eet welgeteld 1 aubergine per jaar. Ik vind dat echt weinig. Zo exotisch is een aubergine toch niet? Toen ik nog thuis woonde, zeg 25-30 jaar geleden, aten wij wel eens gevulde aubergine. Van courgette, venkel, pompoen, broccoli daarentegen kan ik me niet tot echt zelden herinneren dat het op tafel stond. Bitter is een aubergine eigenlijk ook nooit (meer). Het met zout bestrooien en even laten staan, wat je nog in veel recepten voorbij ziet komen, doe ik nooit. Dus dat scheelt tijd. Wel moet een aubergine gaar zijn om lekker te zijn. Maar als je de aubergine in kleine blokjes snijdt, dan duurt dat ook geen half uur. 


Omdat ik nu al een paar jaar in een schriftje bijhoud wat ik als avondeten eet, heb ik eens even opgezocht hoe vaak ik in het afgelopen jaar aubergine gegeten heb. Dat leverde dit rijtje op:

  • parelcouscous met gegrilde blokjes aubergine, feta en granaatappel bij courgette met kikkererwten en tahin
  • gegrilde halve aubergine met een dressing van miso, gember, knoflook en rode peper bij mihoen met omelet en spitskool
  • een stoof van kikkererwten, aubergine, abrikozen in lamsbouillon bij couscous
  • geroosterde aubergine met oregano, knoflook en rode peper op ons 100-feestje
  • gevulde aubergine met gehakt, linzen, rozijnen, tomaat bij rijst
  • een Indiase auberginecurry met parathi, dahl en raita
  • plakken gegrilde aubergine met saffraansaus
  • geroosterde aubergine en courgette met tahin
  • en 4 keer de op een Ottolenghi-recept gebaseerde auberginerolletjes met feta en spinazie in een saus van kokoslinzen (wel elke keer net iets anders)
Gemiddeld 1 keer per maand dus iets met aubergine. Niet zo zuiver statistisch geconcludeerd betekent dat er dus 11 huishoudens helemaal geen aubergine hebben gegeten het afgelopen jaar. Tijd om daar wat aan te doen, zou ik zeggen. Hierboven staat genoeg inspiratie en met de aubergines uit het pakket-met-strik maakte ik deze romige aubergine-kokossoep.

Van tevoren had ik bedacht dat Thais basilicum (dat plantje doet het dit jaar ineens goed) er ook goed bij zou passen. Maar toen ik de soep iets kleur gaf, gebruikte ik toch per ongeluk de koriander die in de koelkast lag. Dat was ook lekker. 


Romige aubergine-kokossoep met geroosterde mini-aubergine

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 koppen)

  • 2 (paarse) aubergines (± 600 gram)
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 2 theelepels vadouvan
  • 4 mini-aubergines
  • 1 kleine ui, in dunne kwartringen
  • 1 theelepel komijnzaad (grof gevijzeld)
  • 1 theelepel korianderzaad (grof gevijzeld)
  • 1/2 groentebouillonblokje
  • 250 milliliter (dikke) kokosmelk
  • beetje limoensap
  • blaadjes Thais basilicum of koriander als garnering
Zet de grill aan. Halveer de aubergines en wrijf ze in met een beetje olie. Leg ze op hun snijvlak in een ovenschaal en zet deze onder de grill tot de schil begint te blakeren en de aubergine zacht wordt. Hoe lang dat duurt is afhankelijk van hoe heet je grill is, en hoe dicht de aubergines op de grill staan. Bij mij duurde het zo'n 20 minuten. Controleer geregeld, want te zwart is niet lekker. 
Meng de rest van de olie met de vadouvan. Snijd de mini-aubergines in als een waaier maar zorg dat de plakjes bij het kroontje aan elkaar blijven zitten. Bestrijk met de vadouvanolie; je houdt nog wat over. Leg ze in een klein ovenschaaltje, dek af met aluminiumfolie en zet ze bij de grote aubergines in de oven. De hitte van de grill zorgt ervoor dat ze al garen. Als de grote aubergines uit de oven gaan maar de mini-aubergines zijn nog niet zacht, draai dan de oven naar 180C en laat de aubergines nog even doorgaren. 
Verhit de rest van de vadouvanolie in een pan en fruit op laag vuur de ui tot deze zacht begint te worden. Voeg komijn- en korianderzaad toe en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk, het halve bouillonblokje en 4 deciliter water toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten pruttelen. 
Lepel het zachte vruchtvlees uit de geblakerde aubergine.
Vis een deel van de ui uit de soep. Voeg het auberginevruchtvlees toe aan de soep en pureer glad met de staafmixer. 
Breng de auberginesoep op smaak met wat limoensap en eventueel zout. Voeg de ui weer toe. Schep de soep in 4 kommen en garneer met de mini-aubergine en wat blaadjes Thais basilicum (of koriander).   

*) De aubergines kreeg ik toegestuurd door A8, de vereniging van auberginetelers in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen