zaterdag 23 september 2017

Bobotie - ovenschotel van gehakt met abrikoos en sperzieboontjes

boontjes gehakt abrikoos ovenschotel

In de winkel had ik sperzieboontje en gehakt gekocht, want beide in de aanbieding. Gekookte boontjes en aardappels met draadjesvlees hadden we al bij schoonmoeders gegeten. Ineens dacht ik aan bobotie. Half Nederland is opgevoed met het idee dat sperzieboontjes bij bobotie horen, evenals een groene appel. Die appel laat ik achterwege. Fruit moet wel. Ik gebruikte gedroogde abrikoos. 

Hoewel mijn eetverleden niet pakjes- of zakjesloos is, kan ik me niet herinneren dat ik ooit de bobotie van Knorr heb klaargemaakt of gegeten. Of mijn bobotie daar op lijkt, kan ik niet zeggen. Wel dat dit lekker eten was.


Bobotie met abrikoos en sperziebonen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 1 kaneelstokje
  • 2 kruidnagels
  • 250 gram zilvervliesrijst
  • 600 gram sperziebonen
  • scheutje olie
  • 1 grote ui, gesnipperd (± 150 gram)
  • 1 rode peper, fijngehakt (of gebruik sambal naar smaak)
  • 400 gram gehakt
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1,5 theelepel kerrie
  • 1,5 theelepel gemberpoeder
  • 150 gram mangochutney (klik hier voor een recept)
  • zwarte peper
  • zout
  • 100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
  • 2 eieren 
  • 1 deciliter crème fraîche
  • 4 laurierblaadjes
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakkingen maar voeg aan het kookwater het kaneelstokje en de kruidnagels toe. 
Haal de sperzieboontjes af en breek ze doormidden. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Breng aan de kook en kook ze 4-5 minuten. Ze moeten nog niet helemaal gaar zijn. Giet af en spoel ze na met koud water. 
Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de ui een paar minuten. Voeg het gehakt en de rode peper toe en bak het gehakt rul. Bak de specerijen mee. Voeg de abrikozen, boontjes, mangochutney en 50 milliliter water toe en roer door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. 
Doe het gehakt-boontjesmengsel in een ovenschaal. 
Klop de eieren los met de crème fraîche. Giet dit over de bovenkant van het gehakt en duw de laurierblaadjes erin. Bak de bobotie 20-25 minuten in een oven van 175C tot het ei gestold is en alles goed heet is. Serveer met de rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen