maandag 4 september 2017

Ricottataart met dadel en kumquatmarmelade


Een tijdje terug blogde ik al 2 recepten voor jam en gelei met wijn. Eentje met abrikozen en eentje met zwarte bessen. De aanstichter van die jams was deze ricottataart. De bovenkant van deze taart bestaat uit een laag dadels die geweekt worden in een zoete wijn. Van die wijn bleef natuurlijk over, vandaar de jam. 

Overigens maakte ik deze taart een paar jaar terug ook. Toen met limoenmarmelade en px-sherry. 

Ricottataart met dadels en kumquatmarmelade


(doorsnede van 20 cm)
  • 50 gram suiker
  • 500 gram ricotta
  • 175 gram kumquatmarmelade
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 25 gram maizena
  • 3 eieren
  • 250 gram medjooldadels
  • 2 deciliter zoete, witte (dessert)wijn (ik gebruikte moscatel)
  • 1/2 theelepel kaneel
  • paar druppels oranjebloesemwater
  • 2 blaadjes gelatine
Klem een vel bakpapier tussen de rand en bodem van een springvorm (ik gebruikte een losse, verstelbare bakring, en een losse bodem van een andere vorm) en vet de zijkanten in met wat olie of boter. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Klop de suiker, ricotta, marmelade, vanille, maizena en eieren tot een glad mengsel. Giet het in de vorm en bak de taart in ± 1 uur gaar. Laat de taart afkoelen. 
Halveer de dadels en verwijder de pit. Laat de dadels een kwartiertje weken in de wijn. Zeef ze er daarna uit en breng de wijn met de kaneel aan de kook laat 3 minuten doorkoken.  
Week de gelatine ± 5 minuten in koud water. Los de gelatine in de warme wijn op. Voeg naar smaak een paar druppels (of wat meer) oranjebloesemwater toe. Laat het mengsel iets lobbig worden. Verdeel de dadels over de bovenkant van de taart en strijk met een bakkwastje de gelei erover. 
Verwijder, als de gelei gestold is, voorzichtig de rand van de springvorm. Als je het aandurft schep/schuif de taart dan over op een mooi bord. Laat 'm anders gewoon op de bodem van de vorm staan. 

(bron: Homemade van Yvette van Boven - aangepast)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen