donderdag 28 september 2017

Spiraaltaart met courgette en pompoen


Deze spiraaltaart was een kraamcadeautje. Ik was weer tante geworden en ons moment om dat wondertje te aanschouwen lag rond de lunch, dus namen wij eten mee. Het leuke en lekkere van zo'n cadeautje is dat je er zelf ook een stukje van mag proberen.

Overigens kan dat wondertje al bijna zelf van deze taart mee-eten. In elk geval houdt hij van lekker eten, getuige de foto's die ik af en toe voorbij zie komen. Sommige conceptblogs blijven vooruit geschoven worden. Of omdat er nog een verhaaltje bij moet, of omdat het toch niet helemaal meer het seizoen is, of omdat andere stukjes actueler zijn. 

Spiraaltaart met courgette en pompoen

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - quichevorm met losse bodem 22 centimeter doorsnee)
  • 100 gram volkorenmeel 
  • 100 gram bloem
  • 25 gram parmezaanse kaas, heel fijn geraspt
  • 125 gram koude boter, in blokjes
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 1 courgette (± 350 gram, zo recht mogelijk)
  • 1 flespompoen (met een zo lang mogelijk recht stuk; je gebruikt niet alles)
  •  3 eieren
  • 1 deciliter slagroom
  • 6-8 blaadjes salie, in dunne reepjes
  • peper, zout
Meng volkorenmeel, bloem en parmezaanse kaas met de boter met de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg 1 lepel water toe en draai kort tot het deeg samen komt. Voeg eventueel de andere lepel water toe. Druk het deeg tot een bal en laat een half uurtje rusten in de koelkast. 
Warm de oven voor op 180C. 
Vet de vorm in en bestrooi met paneermeel. Leg eventueel een stuk bakpapier op de bodem. Rol het deeg uit tot een ronde lap die een 5 centimeter grotere doorsnee heeft. Bekleed de vorm met deeg. Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul met een blindbakvulling. Bak de deegkorst 20 minuten met steunvulling. Verwijder die daarna, samen met het bakpapier, en bak nog 10 minuten. 
Schaaf ondertussen (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) lange linten van ± 3 centimeter breed van de courgette. 
Schil de flespompoen. Snijd het "hals"deel eraf en schaaf hier ook linten van. De rest en afsnijdsel van de pompoen gebruik je niet in deze spiraaltaart. 
Breng water aan de kook en blancheer hierin de courgettelinten 1 minuut. Schep ze met een schuimspaan voorzichtig uit het water en spoel koud. Blancheer de pompoenlinten 2 minuten schep ze er dan ook uit en spoel ze koud.
Klop de eieren los met de slagroom en meng er salie en peper en zout naar smaak door. Giet dit in de voorgebakken deegkorst. Schik vanuit het midden de courgette- en pompoenlinten in de vorm, waarbij je ze een spiraal laat vormen. 
Bak de taart nog ± 30 minuten tot de vulling gestold is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen