maandag 9 oktober 2017

Flodni - Hongaarse laagjestaart met appel, maanzaad, walnoot

flodni hongaars laagjesdessert appel walnoot maanzaad

Flodni. Ja, je leest het goed. Zo heet deze Hongaarse laagjestaart. Ik had ook nog nooit van flodni gehoord tot ik het septembernummer van de Foodies in handen kreeg. Het recept intrigeerde me. Omdat het recept een flinke hoeveelheid flodni oplevert, en ik vermoed dat het niet heel lang lekker blijft, besloot ik het als toetje voor een thuisafgehaald-bij-mij-thuis te maken. Om in Hongaarse sfeer te blijven, maakte ik als hoofdgerecht goulash.

Om een beetje een gevoel bij het recept te krijgen zocht ik op internet wat meer informatie over flodni. Het heeft een Hongaars-Joodse achtergrond. Omdat het bewerkelijk is, wordt het vooral gemaakt voor de grote feesten. In de flodni gaat onder andere maanzaad. Dat zie je meer terugkomen in gebak uit de Oost-Europese en Jiddische keuken. Ineens bedacht ik mij dat ik daar een authentiek Hongaars keukengadget voor heb:


hongaarse maanzaadmolen

Manlief bracht het zeker meer dan 10 jaar geleden mee uit Hongarije, en zo lang ligt het dus al in de kast. Te wachten tot ik een keer flodni zou maken. Echt snel ging het nog niet. Terwijl ik het maanzaad maalde, keek ik ondertussen maar naar een aflevering van "Koken met Van Boven". 

Bij het artikel stond de opmerking dat, omdat het nogal een bewerkelijk recept is, flodni bijna niet meer thuis wordt gemaakt. In Hongarije heb je nog gespecialiseerde Flodni-bakkers. Die zijn er niet in Nederland. Ik ben dus best trots op mezelf dat ik zelf flodni heb gemaakt. Mocht ik een keer naar Hongarije gaan, dan wil ik wel echte Hongaarse flodni proeven.


Flodni - Hongaarse laagjestaart met appel, maanzaad en walnoot

(16 stukken - ovenschaal ± 23 bij 33 centimeter )
  • 600 gram bloem
  • 75 gram poedersuiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 250 gram niet te harde boter
  • 2 eieren (losgeklopt; houd 1 eetlepel apart)
  • 60 gram zure room
  • 75 milliliter appelsap
  • 175 milliliter water
  • 175 milliliter appelsap
  • 150 gram suiker
  • sap van 1 citroen (rasp gebruik je in de maanzaadvulling)
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 5 plakjes gember
  • 1,25 kilo appel
  • 150 gram maanzaad
  • rasp van 1 citroen (die van het sap van de appelvulling)
  • rasp en sap van 1 sinaasappel
  • 125 gram suiker
  • 200 milliliter appelkookvocht
  • 240 gram walnoot
  • 100 milliliter appelsap
  • 50 gram suiker
  • 1 eetlepel abrikozenlikeur
  • 50 gram vijgenjam
  • 350 gram frambozenjam
Doe voor het deeg bloem, poedersuiker, zout, boter, ei (houd 1 eetlepel achter voor het afwerken van de taart), zure room en 75 milliliter appelsap in de kom van de keukenmachine. Kneed tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg alvast in 5 gelijke delen, verpak in folie of een lege zak van brood, en leg minimaal 2 uur in de koelkast. 
Breng voor de appelvulling water, 175 milliliter appelsap, suiker, citroensap, kaneelstokje, kruidnagel en gember aan de kook. Laat de suiker oplossen. Schil de appels, snijd in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd elk kwart in dunne plakjes. Kook de appelplakjes 2-3 minuten in de suikersiroop. Dit moet in gedeelten gezien de hoeveelheid appelplakjes en vocht. Schep de appelplakjes met een schuimspaan uit de siroop in een kom. Laat afkoelen. 
Maal voor de maanzaadvulling het maanzaad fijn. Ik gebruikte hiervoor dus mijn maanzaadmolentje. Nadia gebruikt een vijzel. Beide is veel werk, dus misschien dat een ander apparaat sneller is. Of een keukenmachine werkt, weet ik niet. Ik las over negatieve ervaringen. Breng 200 milliliter van het appelkookvocht, citroenrasp, schil en rasp van de sinaasappel, en 125 gram suiker aan de kook en roer tot de suiker oplost. Roer het gemalen maanzaad erdoor. Laat afkoelen. 
Maal voor de walnootvulling de walnoten fijn. Breng 100 milliliter appelsap, abrikozenlikeur, 50 gram suiker aan de kook. Roer zodat de suiker oplost. Roer de gemalen walnoten en de vijgenjam erdoor. Laat afkoelen. 
Haal het deeg ± 30 minuten voordat je de flodni gaat vormen uit de koelkast zodat het gemakkelijker uitrolt.
Bekleed de bodem en de zijkanten van de vorm met bakpapier. 
Bestrooi je werkvlak met wat bloem. Rol 1 stuk deeg uit tot het zo groot is als de bodem van de vorm. Leg in de vorm. Verdeel hierover de walnootvulling. 
Verwarm de oven voor op 170C.
Rol het volgende stuk deeg uit en leg op de walnootvulling. Verdeel hierover de maanzaadvulling. Rol het volgende stuk deeg uit en leg op de maanzaadvulling. Strijk hier de frambozenjam over uit. Rol het vierde stuk deeg uit en leg op de frambozenvulling. Verdeel hierover de appelvulling. Rol het laatste stuk deeg uit en dek de appelvulling hier mee af. Bestrijk de bovenste plak deeg met het achtergehouden losgeklopte ei. 
Bak de flodni eerst een uur op 170C. Verhoog de temperatuur dan tot 180C en bak nog 3 kwartier. Laat helemaal afkoelen voordat je de flodni in stukken snijdt. Bak de flodni het liefst de dag voordat je 'm wilt eten. 

(bron: recept van Nadia Zerouali in Foodies september 2017, maar ik paste best wel het een en ander aan in de ingrediënten en hoeveelheden omdat dat beter aansloot bij wat ik in huis had (niet zo authentiek verving ik de witte wijn door appelsap) en in wat voor vorm ik de flodni maakte)

4 opmerkingen: