donderdag 26 oktober 2017

Quinoa, zoete aardappel, rijst, olijven met Iraanse limoen


Quinoa, daar wilde ik weer eens wat lekkers mee koken. Ik vond het geen weer meer voor mijn supersalade, dus bladerde ik door mijn Ottolenghi-boeken. Daar stond een salade in van quinoa, rijst, zoete aardappel die op smaak werd gebracht met tot poeder gemalen gedroogde Iraanse limoentjes. Die laatste had ik ook nog en ook nog een halve zak wilde & witte rijst. Dus met dat recept ging ik aan de slag. Ik voegde wat toe, liet wat weg, en was ook wat flexibel met de hoeveelheden, dus het is wel iets anders geworden. Zeg maar "een beetje van mezelf en een beetje van Ottolenghi".

Quinoa, zoete aardappel, rijst, olijven met Iraanse limoen. 

  • 2 gedroogde Iraanse limoentjes
  • 2 zoete aardappels (± 750 gram)
  • 1 Spaanse peper, fijngehakt
  • 1 + 1 + 3 eetlepels neutrale olie (bijvoorbeeld koolzaad)
  • 300 gram rode en witte quinoa
  • 300 gram wilde&witte rijst
  • 1 courgette (± 350 gram)
  • 100 gram zwart olijven, ontpit en gehalveerd
  • blaadjes van 3-4 takjes salie, fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook, in plakjes
  • blaadjes van 4-6 takjes munt, fijngehakt
  • 2 lente-uitjes, groen en wit in dunne ringen
Maal de limoen fijn in een specerijenmolen. Ik heb hiervoor een koffiebonenmolen gekocht die ik alleen voor droge specerijen gebruik. Dat werkt goed. Zeef het limoenpoeder als er nog wat grotere stukjes in zitten. Zet even apart. 
Schil de zoete aardappel en snijd ze in stukjes van zo'n 2 centimeter. Meng met 1 eetlepel olie en de Spaanse peper en rooster in de oven op 180 C in ± 30 minuten gaar. Bestrooi met een deel van het limoenpoeder en schep goed om. Proef een stukje en voeg eventueel nog wat meer toe. Het limoenpoeder smaakt vrij sterk, maar er gaat straks nog wel een flinke hoeveelheid rijst en quinoa bij, dus je moet ook niet te zuinig doen. 
Kook de quinoa volgens de aanwijzing op de verpakking. 
Kook de wilde&witte rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd courgette in de lengte in 6 lange repen. Verhit een grillpan. Bestrijk de courgette met wat olie en gril de courgette 2-3 minuten op elk snijvlak. Snijd daarna in kleinere stukken. 
Verwarm de 3 eetlepels zachtjes in een klein pannetje. Voeg de knoflookplakjes toe en warm verder door tot de knoflook begint te kleuren. Zet het vuur uit en voeg de salie en munt toe. 
Meng de quinoa en de rijst in een grote schaal en schep de knoflookolie erdoor. Meng de courgette, zoete aardappel en olijven erdoor. Bestrooi met de ringetjes lente-ui.  

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen