maandag 23 oktober 2017

Risotto met cantharellen en spek


Ik vond het wel weer eens tijd worden voor risotto. Op de markt zag ik mooie (en niet al te dure) cantharellen. Gecombineerd met een heel klein beetje spek leverde dat een kom smaakvolle risotto op. 


Risotto met cantharellen en spek

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 2 personen)
  • 1 paddenstoelenbouillonblokje
  • paar takjes tijm
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine rode ui, gesnipperd (± 75 gram)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel (koolzaad)olie
  • 160 gram rijst voor risotto 
  • 1 deciliter witte vermout
  • 3 plakjes ontbijtspek
  • 200 gram cantharellen
  • 30 gram parmezaanse kaas, fijngeraspt
Breng 0,75 liter water aan de kook met het bouillonblokje en de takjes tijm. Laat dit op laag vuur pruttelen bij het maken van de risotto zodat je steeds hete bouillon bij de hand hebt. 
Verhit in een (gietijzeren) braadpan de boter en fruit op laag vuur de ui een paar minuten tot deze glazig begint te worden. Voeg de knoflook toe en fruit 2 minuten mee. Voeg de olie en rijst toe en roer dit goed door elkaar zodat elke rijstkorrel met een filmpje olie bedekt is. Blus af met de vermout.
Voeg dan gedurende 15-20 minuten beetje bij beetje de bouillon toe en roer geregeld tot de rijst gaar is. 
Bak ondertussen in een koekenpan het ontbijtspek - zonder extra vet - uit tot het knapperig is. Breek in stukjes en leg even opzij. Veeg de cantharellen schoon en scheur ze wat kleiner. Bak ze in het spekvet 3-4 minuten. 
Meng de parmezaanse kaas, het verkruimelde spek en 3/4 van de cantharellen door de rijst. Voeg nog een beetje bouillon toe als dat nodig is. De risotto moet wel een beetje smeuïg (een tikje soepig zelfs) zijn. Schep in warme kommen en verdeel de achtergehouden cantharellen over de risotto. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen