donderdag 2 november 2017

Pruimenchutney met tijm en venkelzaad

pruimenchutney appel ui

Lekkere pruimen zijn soms best lastig te vinden. Vaak zijn ze wel goed, maar net iets te melig. Of ze missen net dat tikje zuur. Nu zijn er veel soorten pruimen te koop, dus je zou toch zeggen dat er iets van mijn smaak tussen moet zitten. 
Van de vakantie in Frankrijk kochten we een paar keer reine claudes, de groene pruimen. Die vind ik meestal lekker. Die zie je hier ook wel, maar zijn toch vaak wat duurder dan de paarse, Hollandse pruimen. En zou moet het ook. 
Op pruimgebied is er ook iets relatief nieuws: de pluot. Ik zag ze vorig jaar al bij de AH, en dit jaar ook op de markt. Het is een soort kruising tussen pruim (plum) en abrikoos (apricot). Volgens de marktkoopman waren het echte smaakpruimen. Dat viel een beetje tegen, ik vond het exemplaar dat ik meekreeg waterig. 

In een chutney is een tikje melig of te rijp of te flauw fruit net wat vergevingsgezinder dan als je het zo uit de hand eet. Dus voor alle pruimen die toch een beetje tegen vielen een recept voor pruimenchutney. 


Pruimenchutney

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 3/4 potjes)
  • 900 gram pruimen (± 1 kilo vuil gewicht)
  • 1 ui, gesnipperd (± 100 gram)
  • 1 appel, geraspt (± 150 gram)
  • 2 deciliter azijn
  • 125 gram suiker
  • 2 theelepels venkelzaad, licht gekneusd
  • 2 theelepels verse tijmblaadjes
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 groene peper, fijngehakt
Was de pruimen. Halveer ze en wip de pit eruit. Snijd de pruimen in kleine stukjes.
Doe stukjes pruim, uisnippers, appelrasp, azijn, suiker, venkelzaad, tijm, zout en gehakte groene peper in een pan. Breng alles aan de kook. Laat de chutney op laag vuur, terwijl je geregeld roert, 25 minuten pruttelen. Zet dan het vuur hoger en kook op hoog vuur in tot een goede dikte. 
Schep een beetje op het koude schoteltje om te kijken of de dikte goed is. 
Schep de chutney in schone potjes, draai de deksels erop en zet de potjes op z'n kop om af te koelen. 
Ongeopend zeker een paar maanden houdbaar. Geopende potjes blijven in de koelkast ook zeker 2-3 weken goed. Wel telkens een schone lepel gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen