woensdag 13 december 2017

Nostalgisch kerstmenu - parfait met vanille, chocolade en bosvruchten


Bij een nostalgisch kerstmenu mag een toetje natuurlijk niet ontbreken. Dat was ijs. Eerst was dat gewoon vanille- of roomijs met chocoladesaus uit een flesje en misschien wel vruchtjes uit blik, die ook in het kerstpakket zaten. Ook lekker was met hagelslag en dat er dan doorheen prakken zodat je een soort zachte smurrie kreeg. Later was dat ook vienetta. Dus ijs met chocolade.
Ik maakte een parfait. Dat is makkelijk ijs om te maken omdat je er geen ijsmachine voor nodig hebt. Handig is ook, dat het prima een paar dagen van tevoren te maken is. De structuur blijft goed.
Om het idee van de vienetta erin te houden had ik de chocolade getempereerd. Nou ja, proberen te tempereren. Chocolade wordt op een bepaalde manier gesmolten die ervoor zorgt dat als de chocolade weer stolt je knapperige, glanzende chocolade krijgt. Daar moet ik nog een beetje mee oefenen, dus in het recept zal ik het makkelijk houden. Door de parfait gaat gehakte chocolade. Eigenlijk een stracciatellaparfait dus. 
Als je meer het laagjeseffect van een vienetta wilt hebben, moet je de chocolade smelten naar de juiste temperatuur en dit heel dun uitsmeren op bakpapier. Als de chocolade hard geworden is, kun het het in stukken verdelen en die om en om met een beetje parfaitmengsel in de vorm scheppen. 


Vanilleparfait met chocolade en bosvruchten

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 8 personen)
  • 100 gram pure chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers 
  • 100 gram fijne kristalsuiker 
  • 2,5 deciliter slagroom
  • 400 gram gemengde bosvruchten (diepvries)
  • eventueel beetje suiker of likeur
Bekleed een cakevorm (glas of metaal) met plastic folie. Zorg dat je nog zoveel folie over de rand hebt hangen dat je de parfait straks kunt afdekken. Probeer het folie zo glad mogelijk tegen de wanden en bodem te krijgen. 
Hak de chocolade fijn. Het hoeft geen poeder te worden, een paar iets grotere stukjes is ook lekker. Het ligt er een beetje aan hoe grote stukjes chocolade je in je ijs wilt hebben.
Halveer het vanillestukje* over de lengte en schraap met de punt van een mesje het merg eruit. 
Klop de eidooiers met het vanillemerg in een grote kom tot een dik, luchtig mengsel. Dit duurt zeker 5 minuten, maar iets langer kloppen is niet verkeerd. 
Verwarm ondertussen 60 milliliter water met de suiker en roer even goed door zodat de suiker oplost. Breng aan de kook. Giet de hete suikersiroop bij de eidooiers terwijl je blijft kloppen. Klop een paar minuten door tot het mengsel wat afkoelt.
Klop in een andere kom de slagroom net stijf. Spatel de slagroom door de afgekoelde eiervla. Als de vla te warm is, smelt de slagroom. 
Schep een deel van het mengsel in de vorm, bestrooi met chocolade (of gebruik de plakjes) en wissel zo vla en chocolade af. Strijk de bovenkant van de parfait glad. Vouw het folie over de parfait. Laat de parfait in minimaal 6 uur bevriezen. 
Laat de bosvruchten ontdooien. Houd een paar mooie vruchtjes apart. Breng de rest aan de kook en pureer heel even met de staafmixer. Het hoeft geen gladde saus te worden. Voeg eventueel een beetje suiker of een scheutje likeur toe. Doe de hele vruchtjes er weer in. Serveer de bosvruchtensaus warm, lauw of koud bij het ijs. 
Voor het serveren vouw je het folie terug, stort je de parfait op een schaal, verwijder je de folie en snijd je de parfait in plakken. 

*) Je gebruikt in dit recept het merg. Stop de lege peul in een potje (fijne) kristalsuiker zodat je suiker met een vanillearoma krijgt. 

6 opmerkingen:

  1. Temperen is inderdaad lastig, misschien een idee om van die plakjes chocolade te gebruiken die ook als broodbeleg verkocht worden (in België te verkrijgen, volgens mij hier ook wel bij bepaalde supermarkten). Ook verkopen sommige chocolademerken (Cote d'Or) hele dunne chocolaatjes. Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Nicolet, dunne chocola smelt denk ik ook gelijkmatiger. Maar het hangt ook af van de kwaliteit en samenstelling van de chocolade. Voor het broodbeleg zal denk ik niet de chocolade op smeltgedrag uitgekozen worden. Ik gebruik de callets (soort smarties) van Callebaut en die smelten goed. Chocolade fijn hakken kan ook. Ook hoe oud de chocolade is maakt uit. In elk geval bij wit. De oude chocolade die ik had smolt echt slecht, maar de witte uit de nieuwe zak smolt wel. Dank voor je reactie en veel plezier met het koken voor kerst.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik bedoelde eigenlijk de plakjes in hun originele vorm gebruiken, dus niet eerst smelten.

      Verwijderen
    2. Dat is inderdaad gemakkelijk. Goed idee.

      Verwijderen
    3. Deze reactie was trouwens mijn eerste reactie op jouw blog. Ik lees al lang met je mee en vind dat je heerlijke dingen maakt. Voor mij een enorme inspiratiebron! Bedankt en alvast fijne feestdagen met veel lekkere gerechten! Nicolet

      Verwijderen
  3. Wat leuk om te lezen. Dank je wel. Groeten Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen