donderdag 29 maart 2018

Hartige crumble met champignons - foodblogswap


Hartige crumble maakte ik een tijdje terug ook al van heel veel groente en een korstje met onder ander havervlokken. Toen ik deze maand in het kader van de foodblogswap mocht koken van de blog van Anne-Marie, myhappykitchen, viel mijn oog op een hartige crumble van champignons. Dat leek me ook een lekker idee. Net als Annemarie dubde ik ook een beetje over wanneer je dit nu eet. Voorgerecht of hoofdgerecht? Op zich ben ik heel flexibel daarin, bijna alles kan als hoofd- of als voorgerecht dienen. Bij het maken van mijn receptenindex was dit ook een dilemma waar ik tegen aan liep. Of wat eet je er dan bij? Ik maakte deze hoeveelheid voor 7 personen en erbij een salade van onder andere bleekselderij, walnoten, waterkers, rode kool, appel en een dressing van yoghurt, sinaasappelsap en mosterd. Verder gebakken aardappelbolletjes. Dat was ons avondeten.

Hartige crumble met champignons - foodblogswap

  • scheutje olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1/2 rode peper, fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten, in stukjes gesneden
  • blaadjes van ± 5 takjes oregano
  • peper, zout
  • klontje boter
  • 1 kilo champignons, in plakjes
  • 50 gram koude boter, in kleine blokjes*)
  • 25 gram bloem
  • 25 gram havermout
  • 80 gram geraspte (oude) kaas
Verhit in een kleine steelpan een beetje olie en fruit hierin de ui een paar minuten tot deze begint te kleuren. Bak de peper even mee. Voeg de tomaten en oregano toe en laat ± 10 minuten pruttelen. Proef en breng op smaak met peper en zout. 
Laat in een koekenpan een klontje boter smelten. Bak de champignons op hoog vuur (doe dit in 3-4 porties) bruin en laat het vocht verdampen. Schep de gebakken champignons even op een bord en bestrooi met een beetje peper en zout. 
Verwarm de oven voor op 175C.
Wrijf de boter met bloem en havermout tot een kruimelig deeg en meng de kaas erdoor. 
Verdeel de tomatensaus over kleine schaaltjes (of gebruik een grote ovenschaal). Verdeel hierover de champignons. Dek af met het kruimeldeeg. 
Bak de crumble met champigons op 175C in ± 20 minuten tot de bovenkant een lichtbruin, kruimelig korstje heeft. 

*) Je kunt ook de boter van tevoren in de vriezer liggen en raspen op een grove rasp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten