maandag 5 maart 2018

Taart met witte chocoladecrème, sinaasappel en pecannoten

Meestal maak ik zelf korstdeeg voor taart. Vaak een dubbele portie en vries ik er eentje in. Dat is gemakkelijk. Nog gemakkelijker zijn de rollen met deeg die je in de koeling vindt. In het buitenland is er meer keuze. Toen ik een tijd terug in België was kocht ik een paar rollen pâte brisee of kruimeldeeg zoals het in het Vlaamse op de verpakking stond. Ik denk bij kruimeldeeg aan kruimelig deeg waarmee het kruimellaagje van een crumble maakt. Voor mij is het korstdeeg. Ook die rollen gooi ik in de vriezer. Je moet ze wel voorzichtig uitrollen want soms plakt het deeg een beetje aan het bakpapier waarin het gerold en kan het scheuren. Dan is een taart nog sneller klaar. Het enige waar je aan moet denken is dat je het deeg een paar uur van tevoren uit de vriezer haalt. Anders moet je wel zelf een deegje in elkaar zetten en uitrollen. Ook niet heel ingewikkeld, maar - met de afwas van de keukenmachine - kost het wel iets meer tijd. 






Taart met witte chocoladecrème, sinaasappel en pecannoten

(vorm met losse bodem - 22 centimeter doorsnee)
  • boter + bloem/paneermeel voor invetten
  • 1 rol zoet korstdeeg
  • 125 gram witte chocolade
  • 2 sinaasappels, sap en rasp
  • 50 milliliter melk
  • 1 ei
  • 40 gram suiker
  • 30 gram bloem
  • 1 eetlepel sinaasappel likeur
  • 75 gram pecannoten
Zet de oven aan op 170C. 
Vet de zijkanten van de vorm in en bestrooi met wat bloem of paneermeel. 
Rol het deeg uit en leg - inclusief bakpapier - in de taartvorm. Prik gaatjes in het deeg. Leg hierop een stuk bakpapier en daarop steunvulling, bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten. 
Bak de deegbodem 20 minuten met steunvulling, verwijder die dan en ook het bakpapier, en bak nog 10 minuten. Schakel de oven terug naar 150C. 
Maak ondertussen de vulling door de chocolade te smelten. Doe de grofgehakte chocolade hiervoor in een hittebestendige kom. Hang deze op een pan boven een laagje bijna kokend water. Laat ze rustig staan en schud af en toe met de kom. Witte chocolade heeft meer tijd nodig dan pure chocolade. Klop het ei los in een kom met het sinaasappelsap en -rasp. Klop melk, suiker, bloem en likeur erdoor.  Roer de gesmolten chocolade door dit mengsel. Giet de vla in de deegbodem en bak nog 25 minuten. Laat de taart afkoelen, de vulling zal opstijven. Verdeel de pecannoten vlak voor het aansnijden over de bovenkant van de taart.

3 opmerkingen:

  1. Klinkt heerlijk! Afgelopen week ook nog even bij een Carrefour (Schoten, Antwerpen) en een paar rollen meegenomen. Ik vind ze reuze handig! Kruimeldeeg is het inderdaad niet, ik denk dat het shortcrust is (wat brosser) maar what's in a name? Groet Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vond wel dat het deeg op rol sneller en bruiner bakte dan mijn eigen korstdeeg. Dus misschien moet je het iets korter dan de genoemde tijden blindbakken.

      Verwijderen
  2. Klopt, en ook weer per oven verschillend. Altijd slim om tijdig even te controleren! Nicolet

    BeantwoordenVerwijderen