vrijdag 21 december 2012

Limoenmarmelade



Ik vind marmelade, en dan citroen of limoen, erg lekker. De geur, heerlijk. Maar het is wel veel werk om te maken. Daarom had ik laatst toch maar weer een keer bij de Lidl een pot limoenmarmelade gekocht. De geur is prima, maar verder blijft het toch een zwakke bedoening. Een glibberige gelei met nauwelijks een schilletje. En daar gaat het toch om bij marmelade. Vroeger viste ik die altijd uit de pot bedenk ik mij nu weer.

Limoenmarmelade

(± 5 potten van 400 gram) 
  • 800 gram limoenen 
  • 1 citroen 
  • 2 sinaasappels 
  • 2,2 liter water 
  • stukje kaasdoek of ander lapje 
  • 1,4 kilo suiker 
Gebruik het liefst biologisch fruit. Boen anders de limoenen, citroen en sinaasappels heel goed schoon. Pers de vruchten uit (bewaar de schillen). Doe het sap in een (geen aluminium) pan of kom. Doe het water erbij.
Verwijder het vruchtvlees en witte vlies uit de schil. Dit gaat redelijk goed door een begin te maken met een scherpe theelepel en dan het verder los te trekken. Schraap nog wat meer wit eraf, indien nodig. Leg deze witte vliezen allemaal op het stukje kaasdoek en knoop dit dicht.
Snijd alle schillen in dunne reepjes. Maak ze niet te lang, dus snijd liever overdwars dan in de lengte.
Doe de schilletjes in de pan met water en sap. Doe hier ook het buideltje met pulp en vliezen bij. Laat een nacht staan.
Breng de volgende dag aan de kook; eerst met een deksel op de pan. Verwijder dat na ongeveer 3 kwartier. Kook ongeveer 1,25 uur totdat de schilletjes goed zacht zijn. Je moet ze bijna fijn kunnen wrijven. Van de hoeveelheid vocht is ongeveer 1/3 verdampt. Als dat nog niet het geval is, zet het vuur dan hoog en laat het inkoken. Verwijder het buideltje en knijp dat, met een tang of zo, goed uit boven het vocht. (in het wit en pitjes zit veel pectine dat ervoor zorgt dat de jam stijf wordt)
Leg een schoteltje in de vriezer.
Zet het vuur weer laag en voeg de suiker toe. Roer zodat deze oplost. Breng aan de kook en laat zo´n 10 minuten koken. Roer geregeld. Test dan of de marmelade dik genoeg is door een lepeltje jam op het ijskoude schoteltje te scheppen. De jam koelt direct af en dan kun je zien of de jam goed is. Als dat zo is, zet het vuur dan uit. Anders moet je de marmelade nog even door laten koken en na 2 minuten opnieuw testen.
Laat de marmelade 15 minuten staan voordat je ze in gesteriliseerde potten schept. Hiermee voorkom je dat de schilletjes allemaal naar de bodem zakken.
De marmelade blijft - ongeopend - zeker een jaar goed.

3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor het recept.
    Ik heb al eerder Marmelade gemaakt van Bittersinaasappels. Ook heerlijk en gaat op dezelfde manier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan. Zelf marmelade maken is een klusje, maar het resultaat is lekkerder dan gekochte marmelade. Echte marmelade maak je inderdaad van bittere sinaasappels (Sevilla-sinaasappel).

      Verwijderen