woensdag 6 november 2013

Pulled pork

Mijn schoonmoeder vierde laatst haar verjaardag voor haar broers&zussen in mijn huiskamerrestaurant-voor-1-dag. Een deel van de boodschappen daarvoor deed ik bij de Sligro. Ik vind het altijd leuk om dan uitgebreid de schappen door te kijken op zoek naar niet-standaardingredienten. Mijn oog viel op een groot blok nek/schoudervarkensvlees zonder bot. Ergens in mijn hoofd maakte dat plaatje verbinding met de herinnering aan berichtjes in de facebookgroep van foodbloggers over de fameuze pulled pork van Esmee. Draadjesvlees van varken, op lage temperatuur in de oven klaargemaakt. De oven doet het werk, maar ga wel uit van een paar uur prutteltijd. Maar dan heb je ook wat. Dit is echt voor herhaling vatbaar. Mannetje Q was ook enthousiast. Hier mijn recept zoals ik het gemaakt heb. 

Pulled pork

(voor veel mensen)
afbeelding-pulled-pork-op-broodje
  • 2 kilo varkensvlees van nek/schouder zonder bot met vetaders
  • 1 ui, geraspt
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 2 theelepels piment
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel komijn
  • 3 theelepels gedroogde oregano
  • als je hebt, verse salie, fijngehakt, ± 1 eetlepel
  • 2 theelepels sambal
  • 1 theelepel zout
  • 4 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
Meng alle ingredienten behalve het vlees door elkaar tot een papje. 
Snijd het vlees in grove stukken. Wrijf met je handen het specerijenpapje over het vlees. 
Doe alle vlees in een pan die in de oven kan. Giet er 100 ml water bij, doe een deksel op de pan en zet de pan in de oven. Zet de oven op 110C. 
Laat het vlees in 4-6 uur baggergaar worden zodat het bijna vanzelf uit elkaar valt. Help dit proces een klein handje door het met 2 vorken uit elkaar te trekken. 
Bewaar het pruttelvocht om het vlees eventueel weer in op te warmen of gebruik het in jus bij andere gerechten of serveer vlees en jus samen bij aardappels. 

Geserveerd op een broodje met wat tomaatcourgettechutney en een salade van geschaafde spitskool en geraspte wortel met yoghurtmosterddressing en een beetje peterselie en koriander erdoor. Comfortfood. Gelukkig zit er nog een heleboel in de vriezer want het was 2,4 kilo vlees, waar ongeveer 1,9 kilo van overbleef zonder het gewicht van de jus.

3 opmerkingen:

  1. Is van dit deel van het varken ook een mooie babi pangang te maken denk je? Ik ben op zoek naar een flink stuk en had nog niet aan de Sligro gedacht. Wat kost het daar per kilo eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Lot, ik weet niet of babi pangang hier goed mee lukt. Ik gebruik daar buikspek voor. Dat heeft een mooi vetlaagje. Dit vlees is meer gemarmerd. Ik dacht dat het iets van €7 per kilo was. Buikspek, weet ik niet of ze dat bij de sligro hebben.
    Groet Johanneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Klinkt goed, dat ga ik zeker een keer doen. Bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen