donderdag 16 juli 2015

Kleverige spekreepjes in kersensaus met watermeloen-rode biet-salsa en courgetti - mysterybox

Gepikt van het programma Masterchef is er met enige onregelmatigheid een mysterybox-uitdaging binnen een facebookgroep voor foodbloggers. Uit de aangeleverde ingrediënten worden er 6 getrokken. Met minstens 3 van deze ingrediënten en nog wat basisingrediënten zoals bloem, eieren, specerijen, olie mag er dan creatief gekookt worden. In de mysterybox zaten deze keer:

  • courgette
  • kersen
  • peultjes
  • watermeloen
  • spek (in alle mogelijke vormen)
  • bietjes
Met uitzondering van de peultjes gebruikte ik de hele inhoud van de mysterybox. Met de courgette ging ik helemaal mee met de trend van spiralizen en geen tarwe eten. Nu heb ik niet zo'n mooi groentenslijper om spiraalvormige sliertjes van courgette mee te maken, maar wel een juliennesnijder. Dat werkte ook prima. Op die manier had ik nog een extra ingrediënt uit de box verwerkt. 

Kleverige spekreepjes in kersensaus met watermeloen-rode biet-salsa en courgetti

  • 150 gram kersen
  • 1 steranijs
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • zout
  • zwarte peper
  • snufje chiliflakes
  • 200 gram speklapjes
  • 1 gaar rood bietje (± 125 gram)
  • schijf watermeloen (± 125 gram)
  • 6 blaadjes basilicum
  • 1 kleine courgette (± 250 gram)
  • 4 eetlepels zonnebloemolie
Ontpit de kersen. Pureer ze in een klein keukenmachine of met de staafmixer. Doe de kersenpuree met de rijstazijn, basterdsuiker, zout en peper naar smaak, chiliflakes en steranijs in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat op laag vuur 5 minuten pruttelen. 
Snijd de speklapjes in reepjes van 1 centimeter. Doe ze in de saus en laat 6-8 minuten pruttelen. Schep de spekreepjes in een zeef, laat ze uitlekken en dep nog wat droog. Vang de saus op. Gooi de steranijs weg. 
Snijd de watermeloen en biet in kleine blokjes. Knip de basilicum in dunne reepjes en meng met de watermeloen en biet. 
Rasp de courgette in lange, dunne sliertjes of draai er met een of ander keukengadget spiralen van. Breng een halve liter water aan de kook in de waterkoker. Doe de courgette in een kom of pan en overgiet met het kokende water. Laat 1-2 minuten staan en giet dan af. 
Verhit de olie in een kleine wok of koekenpan. Bak/frituur de spekreepjes hierin goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de olie en laat even uitlekken op keukenpapier. Giet de olie in een kommetje en gooi weg in een leeg blikje, melkpak ofzo. In elk geval niet door de gootsteen. Breng de saus in de koekenpan weer aan de kook en leg het spek erin. 
Schep de courgetti in 2 borden. Verdeel de salsa erover en daarna de spekreepjes met de saus. 

Wat werd er door anderen gekookt met de ingrediënten uit deze mysterybox?

- Annelies gebruikte courgette, peultjes en pancetta op een bruschetta
- Stephanie maakte met dezelfde ingrediënten een frittata
- Ageeth moest natuurlijk de kersen gebruiken, dat was haar ingrediënt - samen met bietjes in een salade met courgettekoekjes.
- Elisabeth gebruikte ook courgette, peultjes en spek in een soort tapashapje
- Jody bakte broodjes met courgette, spekjes en bietjes

2 opmerkingen:

  1. Die kersensaus lijkt mij zalig... En verder is het natuurlijk gewoon een heerlijk recept. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat ie ook goed bij kip kan, wie weet ook wel bij tofu, alleen dan moet je ook nog iets kanpperigs erbij doen. Waar een beetje gedwongen inspiratie al toe leidt.

    BeantwoordenVerwijderen