maandag 25 september 2017

Tarte tatin met rode ui en abrikoos - foodblogswap


In augustus liet ik de foodblogswap even aan me voorbij gaan, maar deze maand doe ik weer mee. Het aan mij toegewezen blog is samenbourgondisch van Deborah. Daarop is genoeg variatie te vinden. Zoet en hartig, salades, pastagerechten, vlees of vega. Wat mij opviel is de net iets andere, consequente manier van de foto plaatsen. Aan de bovenkant van een post, met een klein hoekje uitgesneden. Strak en netjes. 

Uit het ruime aanbod koos ik deze tarte tatin met abrikoos en sjalotjes. Ik gebruikte rode ui en kerrie masala in plaats van sjalotjes en vindaloo-pasta. De toevoeging van gezeefde tomaten aan de karamel intrigeerde me een beetje. Ik twijfelde een beetje of het lekker zou zijn, maar het was erg geslaagd. Wel vraag ik me af of je ook alleen een laagje van tomaten en kerrie (dus zonder de karamel) zou kunnen doen, of dat je dan toch echt wel iets heel anders krijgt. Ik had er met de afhaler van die dag over en volgens zijn reactie moet ik dat maar niet uitproberen. "Superlekkere tarte tatin, ik zou zeggen niets veranderen aan dit recept! Salade ook heerlijk. Dank weer." luidde het bedankje. 

Wij aten dit met z'n drieën als hoofdgerecht met nog een salade erbij van een geschaafde venkelknol, een half zakje veldsla, 2 gare bietjes in blokjes, een handje noten en een dressing van een beetje yoghurt met wat tijmblaadjes.


Tarte tatin met rode ui en abrikoos - foodblogswap

(ronde vorm van ± 24 centimeter doorsnee)
  • 500 gram rode ui (liefst wat kleinere)
  • 40 gram boter 
  • 40 gram suiker
  • 1 theelepel kerrie masala
  • 1,5 deciliter gezeefde tomaten
  • 12-15 gedroogde abrikozen
  • 1 pak koelvers bladerdeeg (of 5 plakjes diepvries)
Als je diepvries bladerdeeg gebruikt, laat dat dan ontdooien. Stapel de velletjes op elkaar en rol uit tot een enigszins ronde lap.
Pel de uien en halveer ze. Als ze heel groot zijn, snijd ze dan in 3 plakken; 2 kontjes en een middenplak. 
Smelt de helft van de boter in een koekenpan met dikke bodem. Leg de uien netjes in de pan, doe een deksel op de pan, zet het vuur 1 minuut hoog, en laat dan op laag vuur 4 minuten garen. Keer om en behandel de andere kant ook zo: dus 1 minuut hoog, 4 minuten laag. Schep de ui voorzichtig op een bord. 
Doe de rest van de boter in de pan. Laat op laag vuur smelten en bestrooi met de suiker en de kerrie. Laat de suiker rustig smelten en roer dan pas door elkaar. Giet de gezeefde tomaten erdoor (pas op voor spetters) en laat nog 1 minuut pruttelen. 
Verwarm de oven op 200C. 
Leg een stuk bakpapier op de bodem van een ronde ovenschaal. Giet hierop de karamelsaus. Gebruik geen springvorm of vorm met losse bodem want daar loopt de karamelsaus uit. Verdeel de uien (met de bolle kant naar beneden) en abrikozen over de saus. Dek af met het bladerdeeg en vouw de randjes goed naar binnen. 
Bak de tarte tatin in 30-35 minuten tot het deeg mooi goudbruin kleurt. Keer de tarte tatin om op een mooie schaal zodat de uien en abrikozen bovenop komen liggen. Doe dit voorzichtig want de saus is loeiheet. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten