maandag 7 mei 2018

Kruidkoek met abrikoos en gember


In april maakte Debbie iets van mijn blog. Zij koos het recept voor kruidkoek dat al weer wat jaartjes oud is. Die kruidkoek was ik eigenlijk een beetje vergeten. En dat terwijl het een gemakkelijk recept is waarmee je snel iets voor doordeweeks bakt. Ik koop namelijk bijna geen koekjes meer, maar vind iets bij de koffie wel lekker. Maar om nu altijd taart te eten, dat lijkt me niet zo'n goed idee. Tuurlijk zit er in deze kruidkoek ook suiker, maar koek kun je toch wat makkelijker in dunnere plakjes snijden. Dus bedankt Debbie, dat je mij weer op het spoor van de kruidkoek bracht. 
Ik maakte 2 verschillende en vroor van beide soorten de helft in voor later. 


Kruidkoek met abrikoos en gember

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - voor 1 cakevorm)

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 3 gemberbolletjes op siroop, fijngehakt
  • 50 gram boter
  • 2,5 deciliter karnemelk
  • 350 gram zelfrijzend bakmeel
  • snuf zout
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel speculaaskruiden
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 75 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel sesamzaad
Leg een stukje bakpapier op de bodem van de cakevorm en vet de zijkanten in. 
Knip de abrikozen in stukjes. Als ze erg gedroogd zijn, week ze dan een kwartiertje in lauw water en dep daarna droog. 
Smelt de boter in een pannetje en warm de karnemelk heel even mee tot handwarm.
Doe zelfrijzend bakmeel, zout, gemberpoeder, speculaaskruiden, suiker in een kom en meng door elkaar. Giet er het karnemelk-botermengsel bij en meng met de handmixer met deeghaken door elkaar. Controleer ook of het onderste in de kom goed gemengd is. Meng er op het laatst de abrikozen, gember en sesamzaad door. 
Doe het beslag voor de kruidkoek in de vorm en bak de kruidkoek in ± 60 minuten gaar op 170C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten