donderdag 25 oktober 2018

Paprika, ananas, tauge en kip in zoetzure saus


Heel vroeger, toen ik ook nog wel eens een pot chicken tonight gebruikte, en de C1000 nog bestond, stond daar een kist onverpakte taugé. Dan kon je gewoon een handje taugé kopen voor (omgerekend) € 0,20. 
Inmiddels gebruik ik voor zoetzure kip geen saus uit een pot meer, en onverpakte taugé in de supermarkt voor dat bedrag is ook verleden tijd. Gelukkig bestaan de toko en de markt nog waar ik voor € 1,50-2,00 per kilo taugé kan kopen en heb ik dit recept voor een soort van chicken tonight hawaii voor je. Helemaal zonder zakje of pakje is dit recept niet, want ik gebruik nog wel een half bouillonblokje. Natuurlijk kun je zout of vissaus gebruiken, maar ik vind in dit geval een bouillonblokje net iets meer diepte geven. 

Paprika, ananas, taugé en kip in zoetzure saus

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - 4 personen)
  • 250 gram (gele) cherrytomaatjes
  • 1 ananas (je hebt 500 gram nodig)
  • sap van 1/2 limoen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1-2 groene pepers, fijngehakt (of eventueel sambal)
  • 3 centimeter gemberwortel, geraspt
  • 2 gemberbolletjes + een beetje van de siroop
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram kip(pendij)filet, in stukjes
  • 500 gram (rode) paprika, in niet te kleine stukjes
  • 1/2 kipbouillonblokje
  • 300 gram tauge
  • gekookte rijst voor erbij
Doe de tomaatjes in een hoge kom. Schil de ananas en snijd in stukjes. Bewaar 250 gram mooie stukjes voor straks, gebruik de wat rare stukjes in de saus en als je nog overhebt, kun je dat bijvoorbeeld bij je yoghurt met cruesli doen. Doe 250 gram (rare stukjes) ananas bij de tomaat. Doe limoensap, suiker, peper en beide soorten gember erbij. Pureer alles met de staafmixer. 
Verhit een wok of braadpan en doe de olie erin. Bak de ui een paar minuten, doe de knoflook erbij en bak 1 minuut mee. Doe de blokjes kip in de pan en bak op hoog vuur een paar minuten tot de kip bijna gaar is. Doe paprika en ananas in de pan en bak een paar minuten tot de groente heet is. Doe de zoetzure saus erbij, verkruimel het bouillonblokje erboven, breng aan de kook en laat (met een deksel als je hebt) een paar minuten pruttelen. Meng de taugé erdoor en laat doorwarmen. Proef of de balans tussen zoet en zuur goed is, voeg anders nog wat limoensap of suiker toe. 
Serveer de zoetzure kip en ananas met rijst. 

2 opmerkingen:

  1. Ziet er lekker uit, ga ik mee experimenteren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zoetzure saus blijft bij mij ook favoriet. Grappig dat je hierop reageert. Ik heb laatst gewoon weer een keer chicken tonight (zonder kip ;.) ) gegeten bij een zus. En iets dergelijks gemaakt met nep-kip erin voor een andere zus. Dan natuurlijk zonder het bouillonblokje of vissaus.

    BeantwoordenVerwijderen