woensdag 15 april 2020

Gember-limoencake met witte chocolade


Ooit kocht ik 2,5 kilo witte chocolade callets. Dat was toch iets te optimistisch ingeschat. Een zak met die hoeveelheid pure chocolade, die bak ik er wel binnen de houdbaarheidsdatum door heen. Maar met witte chocolade is dat toch een ander verhaal. Nu ga je niet dood van chocolade die over de datum is, dus ik maak het - met wat meer vaart - wel op. Wel merk ik dat de chocolade minder makkelijk smelt en ook niet zo mooi vloeiend wordt. Om dat een tikje te verhelpen probeerde ik of het zou werken als ik een theelepeltje kokosolie zou toevoegen en ja dat werkte. Alleen de toevoeging van de limoncello deed dat dan weer teniet. Dus nog steeds een beetje korrelig uitziend glazuur. De taart smaakte overigens wel gewoon lekker. 


Gember-limoencake met witte chocolade

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm 20 centimeter doorsneee)
  • 150 gram boter, op kamertemperatuur
  • 150 gram suiker
  • 3 eieren
  • 3 bolletjes gember, fijngehakt
  • 1 limoen, schoongeboend, geraspt en uitgeperst
  • 150 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 125 gram witte chocolade, in callets of in kleine stukjes
  • eventueel een scheut limoncello
Klem een stuk bakpapier tussen de rand en bodem van de springvorm. Vet de zijkanten in. 
Klop de boter met de suiker in een paar minuten tot een romig geheel. Klop er 1 voor 1 de eieren door. Klop gember, limoenrasp en -sap door het beslag. Meng er dan bloem en bakpoeder door. Verdeel het beslag over de vorm. Bak de gember-limoencake in ± 35 op 175C gaar.  Laat afkoelen. 
Doe de chocolade in een hittebestendige kom en hang deze boven een pan met een laagje bijna kokend water. Laat de chocolade rustig smelten; schud de kom af en toe heen en weer. Roer glad en meng er snel de limoncello door als je die gebruikt. Smeer de chocolade over de bovenkant van de cake. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten