tag:blogger.com,1999:blog-86779115998058024462024-03-15T17:32:40.370+01:00bijna net zo lekker als thuisjohannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.comBlogger1919125tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-36402258100219086702024-03-12T14:00:00.006+01:002024-03-15T17:31:59.126+01:00Waren de pastinaakkoekjes een succes?Nu ben je natuurlijk benieuwd naar hoe de wedstrijd voor de beste kookclub waar we de pastinaakkoekjes van zondag moesten klaarmaken is gegaan. Nou, dat lees je in deze blog. Ons doel was een gezellige dag samen koken en dat is prima gelukt. Alles was goed geregeld door foodies, atag, wmf en de kookfabriek. Bij ontvangst moesten we natuurlijk eerst op de foto.De ingrediënten voor het johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-37454311369701276002024-03-10T20:44:00.000+01:002024-03-10T20:44:33.822+01:00Pastinaakkoekjes op een salade van winterpostelein, witlof en peerBegin januari las ik in de nieuwsbrief van foodies magazine een oproep voor een kookwedstrijd. Met mijn zussen (onze broer mocht ook meedoen hoor, maar dat kwam niet uit) vormde ik - vanaf dat moment - een kookclubje. We hebben wel eens samen gekookt, bijvoorbeeld in Thailand en met kerst en als ik iets vegan kook wissel ik dat uit met de veganistisch-etende zus. De eerste horde die genomen moestjohannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-55647768507665145252023-12-06T08:00:00.000+01:002023-12-06T08:00:00.169+01:00Pumpkin spice cake met pecannotenDe laatste lekkersvanthuis-bij-ons-thuis was een week na Thanksgiving. Ik besloot mijn inspiratie uit een traditionaal Thanksgivingdiner te halen. Maar dan zonder de kalkoen omdat ik deze avonden zoveel mogelijk vegetarisch wil houden. Verder googelde ik op Ottelenghi & Thanksgiving en dat leverde ook een paar lekkere hits op. Op tafel stond:met oa gember, komijn, koriander geroosterde johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-26345368777249050922023-11-09T08:00:00.002+01:002023-11-10T11:42:16.555+01:00Indiase curry met pompoen, kikkererwten, spinazie en cashewnotenNa maandenlange stilte is er - na de peerkarameltaart - gewoon nog een recept. Een recept voor een vegan curry met Indiase smaakmakers en pompoen, kikkererwten en spinazie. Ik vond 'm geslaagd dus besloot ik het recept uit te schrijven. Misschien dat het vegan etende zusje er wat aan heeft. Ook al heeft ze vast iets dergelijks al in haar repertoire. In het recept voor de pilaurijst wordt johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-76227678898903499162023-10-22T12:16:00.000+02:002023-10-22T15:11:10.211+02:00Peer-karameltaartVan opa en oma erfde ik hun Arabia Ruska-servies. Onze buurman heeft dat ook en bij hem ontdekte ik dat er ook mooie serveerschalen bestaan. De prijzen die daarvoor gevraagd worden op marktplaats variëren nogal. Afgelopen week vond ik eindelijk het taartbord en de ovale serveerschaal voor een schappelijke prijs. Op het taartbord moest natuurlijk een lekkere taart komen. Dat werd de johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-71817339714223181222022-12-25T08:00:00.083+01:002022-12-25T08:00:00.181+01:00Vanillekipferl en heel veel kerstkoekjesOp de grens met 2023 toch nog een nieuw post. Ik deed het dit jaar weer; kerstkoekjes bakken voor alle (schone) broers&zussen. Ik mopperde wel wat bij het uitrollen van het deeg voor de Aachener printen. Dat is echt heel stevig en taai zodat je heel veel kracht moet zetten. Een volgend jaar ga ik denk er maar platte pakketjes van maken zodra ik het deeg gemaakt heb en die in de koelkast johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-84000679530773238002022-10-05T08:00:00.000+02:002022-10-05T08:00:00.164+02:00Tapsi Deze maand stond in de Allerhande het verhaal van Awat die zijn tapsi deelde met zijn buren. Dat kende ik niet, tapsi. Als ik een gerecht niet ken en het me wel lekker lijkt om zelf te maken, dan volg ik niet het eerste recept dat ik lees. Ik zoek andere recepten en vergelijk deze met elkaar en dan vormt zich een manier waarop ik het ga proberen. Met het zoeken op tapsi kwam ik inderdaad johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-21487584311973781422022-09-28T08:00:00.002+02:002022-09-28T08:00:00.187+02:00Louisecake met pruimenAls herinnering aan een koningin die niet onze koningin was, maar wel een klein beetje invloed heeft gehad op mijn manier van koken en bakken. Gordon Ramsey, Jamie Oliver, Nigella Lawson - allemaal Britse chefs. Zij waren de eersten wier kookboeken en kookprogramma's ik las en keek. Ik kan me een tierende Gordon herinneren uit Hell's Kitchen en Jamie die alle Britse schoolkinderen aan een johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-64935566251198947582022-09-12T08:00:00.003+02:002022-09-12T08:00:00.180+02:00Chocoladecake met halva en walnotenVoor de laatste lekkersvanthuis-bij-ons-thuis bladerde ik weer door de kookboeken van Ottolenghi. Als toetje besloot ik me te baseren op de cake met halva en walnoten uit Plenty More. Uiteindelijk werd het voor die avond een cake met blauwe bessen, abrikozen en amandelschaafsel omdat ineens heel veel fruit had. Omdat ik toch de halva wilde proberen werd de cake een weekendbaksel. Maar johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-52019678222474947162022-08-24T08:00:00.099+02:002022-08-24T08:00:00.153+02:00Pruimenchutney (of eigenlijk mirabellenchutney)En toen kwam de buurman met een tas vol mirabellen aanzetten.....Geplukt in de tuin van hun Franse overburen. Hij was zelf ook druk bezig met jam maken. Omdat we de dag erna voor een paar daagjes weg gingen, moest ik even flink doorwerken. Het resultaat: 6 potten mirabellenjam, 6 potten chutney, cake en een zakje stukjes in de vriezer voor smoothies ofzo. Hier het recept voor de chutney met johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com3tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-39901350956573109512022-08-10T08:00:00.038+02:002022-08-16T19:33:32.546+02:00Hert met bramensaus en Thais basilicum't Is misschien een klein beetje oud zeer, maar het is een soort taalgrapje en daar heb ik wel wat mee. Manlief heet in het echt Gert Dam. In de wereld van het internationaal zakendoen niet zo'n handige naam - spreek maar eens op z'n Amerikaans-Texaans uit. Maar ook in het Nederlands werden er al grapjes over gemaakt: gert dam - damhert, ha ha. Beetje flauw, maar ik moest er aan denken hoe dit johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-63199448099899710732022-07-20T08:00:00.104+02:002022-07-20T08:00:00.171+02:00Salade meloen, kip, courgette, boontjes, quinoaAfgelopen maandag was er tijd voor een thuisafgehaald-bij-ons-thuis. Erg geslaagd weer. Ik kookte weer diverse Ottolenghi-gerechten met enige aanpassing van mijn kant. Dit lag er op ons bord:Zoete aardappel in tomaten-kardemomsaus (blz. 131 Flavour), gegrilde tomaatjes op yoghurt (blz. 70 Simpel), salade van sperzieboontjes, sinaasappel, hazelnoot, venkel (inspiratie van blz. 50 van Het kookboek)johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-67294579833848371232022-06-15T08:00:00.023+02:002022-06-15T08:00:00.189+02:00Red velvetOoit blogde ik wel een green velvet cake maar een red velvet cake volgens mij nog niet. Dus daar werd het wel een keer tijd voor. De inspiratie voor de red velvet cake kwam van een nicht die als reactie op het bericht dat GZQ geslaagd was een foto van een stuk red velvet cake stuurde. Tijd voor taart was het dus zeker. Vaste lezers zullen wel weten dat ik niet zo goed ben in het mooi en strak johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-45585255013518799012022-06-01T08:00:00.081+02:002022-06-01T08:00:00.204+02:00Asperges, aardappel, ei en lente-uiNet een klein beetje anders dan de standaard manier van asperges (met ham, gekookt ei en gekookte lekkere aardappels). Ik had van mijn voorleesgezin een flinke bos lente-uitjes gekregen. Ook kreeg ik een bordje eten met de uitjes: aardappel gemengd met stukjes ei en lente-ui. Simpel maar wel lekker. Toen er 3 pakken (geschilde) asperges in een TooGoodToGo-box zaten en de ui nog in de johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-49881296474258067872022-03-30T08:00:00.098+02:002022-03-30T08:00:00.194+02:00Taart met (blood)orangecurd en mascarponeWe houden het maar op de Engelse term voor deze crème: lemoncurd gemaakt met (bloed)sinaasppel heet dus orangecurd. Want de Nederlandse vertaling van meer dan 30 jaar terug, daar hebben we denk ik geen goed beeld bij. Omdat er eventjes bloedsinaasappels waren wilde ik daar graag iets lekkers (en moois) mee maken. Het is trouwens wel altijd de vraag of een bloedsinaasappel ook echt "bloederigjohannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-6387495101022360752022-03-16T08:00:00.018+01:002022-03-17T21:30:56.683+01:00Walnoot-chocoladetaart met koffievullingVan een buurvrouw kreeg ik Franse walnoten uit hun tuin daar. Een beetje daarvan gebruikte ik om deze taart te bakken. Walnoot-chocoladetaart met koffievulling(recept van bijnanetzolekkeralsthuis - springvorm 20 centimeter)3 eieren150 gram suiker150 milliliter zonnebloemolie100 gram walnoten, gemalen100 gram bloem25 gram cacao1 theelepel bakpoeder2,5 deciliter melk18 gram custardpoeder2 johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com4tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-79216661321116053712022-03-09T08:00:00.080+01:002022-03-09T08:00:00.206+01:00Salade van biet, doperwten, avocado en kruidenVoor de thuisafgehaald-bij-ons-thuis van een week of 2 geleden bladerde ik door Plenty more van Ottolenghi om inspiratie op te doen. Mijn oog viel toen weer op een salade van rode biet, doperwten, avocado en verse kruiden. Die avond maakte ik 'm niet maar wel een paar dagen later. Ik had nog een goed avocado liggen waar ik iets anders mee wilde dan "iets Mexicaans". Ik gaf wel een eigen draai aanjohannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-43888299731495041072022-03-02T08:00:00.128+01:002022-03-02T08:00:00.199+01:00Kunefe - sliertjesdeeg gevuld met kaas en suikersiroopJa we konden weer. Vorige week organiseerde ik weer een thuisafgehaald-bij-mij-thuis. Eindelijk weer een grote groep gezellige mensen rondom de tafel. Dus ik leefde me een beetje uit met een Ottolenghi-feestje. De inspiratie haalde ik uit zijn boek Plenty More. De volgende kleurrijke gerechten stonden op tafel. Geroosterde pompoen met chiliyoghurt en koriandersalsa. Ik bestrooide dit johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-90917284525667657712022-02-23T08:00:00.029+01:002022-02-23T08:00:00.192+01:00Stamppot zoete aardappel en rode kool met feta en pecannotenEr lag nog een grote rode kool in de bijkeuken. Maar wat ging ik daar nu mee maken? Gewoon gekookte rode kool, daar ben ik niet zo goed in. Salade is wel lekker, maar dan zouden we hele week rode koolsalade moeten eten. Omdat er ook nog zoete aardappel was, besloot ik een keer iets anders te doen: stamppot met rode kool. Dus toch met gekookte kool, maar ik smoorde de kool meer. En een klein deel johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-21672176058667051022022-02-16T08:00:00.113+01:002022-02-16T08:00:00.197+01:00West-Afrikaanse stoof met zoete aardappel, kikkererwten en pindaWest-Afrikaans is natuurlijk een erg brede omschrijving. Als ik een gerecht zou aanduiden als West-Europese stoof dan zou dat een kleine indicatie geven van wat er in zou kunnen zitten, maar echt specifiek is het niet. Toch was mijn opmerking of er dan zeker pindakaas in zat wel juist. Mijn ene zus had dit namelijk bij mijn andere zus gegeten en de eerste vond het erg lekker en dat ik om het johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com6tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-2250646399889377242022-02-09T08:00:00.033+01:002022-02-09T08:00:00.202+01:00Vakantie-eten - Bonarie - Brass Boer en leguaanAfgelopen kerstvakantie hebben we genoten van Bonaire. Een jaar later dan we bedacht hadden, dus we waren heel blij dat we konden gaan. Duiken en snorkelen vanaf het strand, in een blauwe zee zwemmen, je warmen in de zon - wij hebben ons wel vermaakt. Wat eten betreft, hebben we het makkelijk gedaan. Tenminste wat ik makkelijk vind. Wel zelf koken, maar simpel. Ook gebruikten we de oven van het johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com0tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-8070594465085296122021-12-22T08:00:00.013+01:002021-12-22T08:00:00.225+01:00Kerstboomtaart met chocolademousse, perencompote, meringue - cover kerstnummer Delicous Dit was mijn kerstbakproject. Nou ja, eigenlijk pre-kerstbakproject. De kerstboomtaart sierde de cover van het kerstnummer van Delicious. Na het lezen van het recept vond ik dat het wel haalbaar moest zijn. Ik maakte deze taart het afgelopen weekend en toen aten we 'm ook. Het is een taart voor veel mensen. In plaats van een kerstkaart bracht ik een aantal buren een stukje kersttaart. johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com1tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-21545647835088732032021-12-20T08:00:00.000+01:002021-12-20T08:00:00.188+01:00Chocoladecake met peer en walnoten Ja, daar ben ik weer. En gewoon op een maandag. Dit jaar was er geen recept voor lekkere Sinterklaasbaksels. Eigenlijk zouden we dat weekend weg zijn, maar door het opduiken van omicron veranderden er een aantal test- en quarantaineregels zodat ons uitje helaas niet door ging. Sinterklaas ging verder ook aan ons voorbij maar ik maakte wel dat weekend de kwarktaart met speculaasjesbodem. Metjohannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-53949440736930899202021-11-03T08:00:00.000+01:002021-11-03T08:00:00.173+01:00Grapefruit-gembercocktail met framboos en roosGewoon om je herfstdipje te doorbreken. Niet dat je, zodra je dit leest (dat kan namelijk best 's ochtends vroeg zijn) aan de alcohol moet gaan, maar van het plaatje word je vast wat vrolijker. En mocht het juist mooi zonnig herfstweer zijn, dan is een cocktail nog net in het laatste straaltje zon toch ook een goed idee? Grapefruit-gembercocktail met framboos en roos(recept van johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com2tag:blogger.com,1999:blog-8677911599805802446.post-65968588939452281932021-10-27T08:00:00.002+02:002021-11-01T11:54:21.852+01:00Flammkuchen met vijg, rauwe ham en rode uiIk had zin in iets lekkers bij de lunch. Het liefst iets warms, want het was een beetje druilerig weer. Dat bedacht ik in het begin van de ochtend, dus nog tijd genoeg om deeg voor flammkuchen te maken. Want dat moet een uurtje rijzen. Het recept is voor 1 persoon, maar makkelijk te verdubbelen of naar 3 personen om te zetten. Flammkuchen met vijg, rauwe ham en rode ui(recept van johannekehttp://www.blogger.com/profile/02160839608728229850noreply@blogger.com3