In "wat schaft de pot" deed ik wat tutti frutti door het gehaktbrood. Zoals je in bovenstaande recepten kunt lezen varieer ik dus een beetje met wat ik in huis heb. Het gehaktbrood met tutti frutti uit de uitzending maakte ik zo:
Leg een stukje bakpapier op de bodem van een (glazen) cakevorm of niet al te grote ovenschaal. Snipper 1 kleine ui (± 75 gram) heel fijn. Knip 100 gram tutti frutti (of gedroogde pruimen of abrikozen) in kleine stukjes. Doe 500 gram rundergehakt in een kom en prak een beetje los. Strooi de ui en tutti frutti erover. Bestrooi verder met 1 theelepel zout, 1/2 theelepel cayennepeper, 1/4 theelepel geraspte nootmuskaat, 1 theelepel venkelzaad en 4 eetlepels paneermeel. Giet er ook een klein scheutje (1-2 lepels) melk en een ei bij. Kneed alles goed door elkaar met je handen. Verdeel het gehaktmengsel over de cakevorm en druk even goed aan. Snijd 1/4 appel in 4 schijfjes. Maak met een mes inkepingen in de bovenkant van het gehaktbrood en duw er een schijfje appel in. Als het het gehaktbrood een snelle start wilt geven, verwarm het dan eerst 3 minuten op half vermogen in de magnetron. Zet het dan nog 30-35 minuten in een oven van 180C. Giet het uitgelopen vocht/vet in een kommetje om af te koelen en daarna pas weg te gooien. Als je het direct door de gootsteen giet, stolt het vet daar en dat is niet zo handig.
Ik kom inderdaad op je blog door het filmpje. Wat een leuke blog, hier ga ik zeker gebruik van maken. Een vraagje, waar komt je schiller vandaan die je gebruikt voor de aardappelen ? Alvast bedankt
BeantwoordenVerwijderenHoi Quinty, leuk om je reactie te lezen. Voor de gratin schil ik de aardappelen niet, maar schaaf ik ze in dunne plakjes. Bedoel je dat? Ik heb een mandoline van Kyocera die in 4 diktes (0,5-1,3-2-3 mm) instelbaar is. Je hebt van dat merk ook een schaaf met 1 dikte of een juliennesnijder (reepjes). Ik wilde alleen plakjes. Maar als je ook reepjes wilt, kun je zoeken naar andere mandolines die soms opzetstukjes voor verschillende dingen hebben. Kijk bij oldenhof of kookpunt, die hebben vrij veel keus. In het filmpje bak ik voor GZQ ook aardappeltjes (soms ben ik een lieve moeder die iets anders maakt). Ik weet niet meer of ik die aardappels met mijn dunschiller schilde of met een gewoon aardappelschilmesje van de Xenos. Mijn dunschiller, daar ben ik erg blij mee. Die zat ooit bij mijn messenset op Ballymaloe. Het is een OXO Good Grips. Hij blijft erg scherp en werkt prettig en is niet eens zo duur. Hoop dat je hier wat aan hebt. Groeten Johanneke.
BeantwoordenVerwijderen