Marsepeinbrood
(2 broden)- 700 gram bloem
- 2 theelepels zout
- 20 gram suiker
- 3 dl melk, lauwwarm
- 20 gram gedroogde gist
- 4 eetlepels gembersiroop
- 40 gram gesmolten boter
- 2 eieren
- 100 gram biggareaux, fijngehakt
- 100 gram gehakte amandelen
- 350 gram marsepein
- rode en groene levensmiddelenkleurstof
Zeef bloem en zout in een kom. Doe de suiker erbij.
Roer de gist door de lauwe melk en laat 10 minuten staan.
Klop de eieren los met de gembersiroop en de gesmolten boter.
Meng de melk door de bloem. Roer, op een klein beetje na, het eimengsel erdoor. Kneed in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur minimaal een uur rijzen totdat het in omvang is verdubbeld.
Verdeel de marsepein in 2 delen en kleur de ene helft rood en de andere helft groen. Maak er een rolletje van net iets korter dan de lengte van het brood.
Verdeel het deeg in tweeën. Rol elke helft uit tot een lap die iets smaller is dan de broodvorm en zeker zo´n 25 cm lang. Verdeel de bigaraux en amandelen erover. Vouw in drieën en rol nogmaals uit tot dezelfde grootte als net. Op deze manier verdeel je de vulling goed over het brood. Leg het rolletje marsepein op het brood en rol het deeg hier omheen. Leg het brood in de vorm. Dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180C. Bestrijk het brood met het restje van het eigeel. Bak de broden 40 minuten in de oven. Haal ze voorzichtig uit de vorm. Let op of er marsepein uit gelopen is, want dat is heet. Een brood is gaar als het hol klinkt als je er op de onderkant op klopt. Bak eventueel nog 5 minuten zonder vorm met de onderkant naar boven. Laat afkoelen op een rooster.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten