zondag 5 december 2010

Suikerbrood

Weer eens iets gebakken wat ik nog niet eerder gemaakt heb: suikerbrood. En het resultaat is erg lekker geworden. Ik heb eerst een beetje gezocht naar verhoudingen, maar de basis is een witbrooddeeg met ei en melk erdoor voor een extra rijk deeg. En het gebruik van gembersiroop, daar was ik niet zelf op gekomen. Het deeg heb ik gekneed in de broodbakmachine, maar het brood heb ik gebakken in de oven in een broodbakvorm.


Suikerbrood 

(2 broden)
  • 700 gram bloem
  • 2 theelepels zout
  • 20 gram suiker
  • 3 dl melk, lauwwarm
  • 20 gram gedroogde gist
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 eieren
  • 40 gram gesmolten boter
  • 150-200 gram grove kandijsuiker
  • 3 theelepels kaneel
Zeef bloem en zout in een kom. Doe de suiker erbij.
Roer de gist door de lauwe melk en laat 10 minuten staan.
Klop de eieren los met de gembersiroop en de gesmolten boter. 
Meng de melk door de bloem. Roer, op een klein beetje na, het eimengsel erdoor. Kneed in 8-10 minuten tot een soepel deeg. Doe het deeg in een kom en dek af met plastic folie. Laat het deeg op kamertemperatuur minimaal een uur rijzen totdat het in omvang is verdubbeld. 
Verdeel het deeg in tweeën. Rol elke helft uit tot een lap die iets smaller is dan de broodvorm en zeker 30 cm lang. Bestrooi goed met kaneel en verdeel de kandijsuiker erover. Rol het deeg vanaf de korte kant op en knijp de zijkanten een beetje samen zodat bij het bakken de suiker in het brood blijft. Leg het brood in de vorm. Dek af met een theedoek en laat nog een uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180C. Bestrijk het brood met het restje van het eigeel. Bak de broden 40 minuten in de oven. Haal ze voorzichtig uit de vorm. Als er suiker heeft gelekt, kun je je daar erg aan verbranden. Laat afkoelen op een rooster. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen