donderdag 30 december 2010

Buikspek uit de oven

Zoals ik al eerder schreef, was dit erg geslaagd. Zeker voor herhaling vatbaar. En ik denk dat ik maar een keer zelf babi pangang ga maken. Dus als iemand een goed recept, voor met name de saus, weet, dan houd ik me aanbevolen. Update: een recept voor de babi pangang saus heb ik inmiddels gevonden. 

Dit stuk spek is van het Ibericovarken. Het spek blijft erg mals en smaakt erg lekker. Het zwoerd zat er nog aan. Dat ligt nu nog, samen met al het uitgebakken vet, in de koelkast te wachten op een keer aardappeltjes bakken.

Het was nog wel een inspanning om het vlees thuis te krijgen. Ik had het besteld bij de scharrelvleeskraam op de markt. Maar het had op vrijdagochtend weer gesneeuwd. En aangezien ik in een gemeente woon die niet zo goed is (dat is een understatement) in het schoonmaken van fietspaden dacht ik dat ik beter met de bus kon gaan. Volgens de website waren er geen problemen. Maar bij de bushalte bleek dat er toch geen bussen reden. Dus moest ik lopen naar de markt. Nu is dat wel te doen, maar de bushalte is de andere kant op. Dus dat was weer 1,5 km extra. Dus een extra stukje buikspek had ik wel verdiend.


Buikspek uit de oven

(voor veel mensen)
foto van krokant geroosterd buikspek uit de oven
  • stuk buikspek van 2 kilo
  • 3 theelepels bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 theelepels zout
  • 1/4 - 1/2 theelepel chilipeper
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • handje salieblaadjes
Hak de salie fijn. Meng met de rest van de ingredienten tot een papje. Maak in de bovenkant van het spek een aantal inkepinkjes. Wrijf het spek met de marinade in en laat een dag in de koelkast intrekken. 
Bak het spek 1,5 - 2 uur in een oven van 200C gaar en bruin van de bovenkant. 
Snijd het spek in dunne plakken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten