maandag 20 december 2010

Kweepeerpasta

Kweepeer is één van die dingen waar ik altijd nog een keer wat mee wou doen. En toen ik ze laatst zag liggen bij de turkse groente- en kruidenkraam heb ik ze gekocht. Daarna lagen ze nog zo´n 2 weken mooi te wezen op een schaal, maar gisteren moesten ze er toch aan geloven. Ik heb er een dikke, kleverige plak van gemaakt, gebaseerd op een recept uit Wilde venkel & rabarber door C.  Zeevat en A. Withagen. Ik heb de bereiding wel enigszins aangepast, maar het eindresultaat is prima gelukt. De pasta kun je, in blokjes gesneden en met poedersuiker bestoven, als snoepje eten. Of bij een stukje manchegokaas. Of verwerken in een stoofgerecht met kip. Of....Dat zal ik de komende tijd eens gaan verzinnen. Want het staat nu niet voor niets in de koelkast.

Kweepeerpasta

 • 750 gram kweeperen
 • ± 550 gram suiker
Was de kweeperen en wrijf het dons en waslaagje eraf. Snijd ze (met een scherp mes, ze zijn keihard) in vieren. Verwijder het klokhuis - ik gebruikte mijn scherpe meloenbolletjesboor uit mijn messenset. Rasp de kweepeer grof in een keukenmachine of elektrische rasp. 
Doe de rasp in een pan met dikke bodem en voeg 1,5 kopje water toe. Breng aan de kook en laat ruim een uur pruttelen met een deksel op de pan. Roer af en toe om te voorkomen dat het aanbrandt. 
Pureer de gare en zachte kweepeer met een staafmixer. Weeg de moes. Voeg 3/4 van het moesgewicht aan suiker toe. Breng nu zonder deksel weer aan de kook. Laat onder voortdurend roeren een groot deel van het vocht verdampen. De moes moet niet echt meer vloeibaar zijn. Dit duurt zeker 20 minuten. 
Bekleed een platte ovenschaal of bakplaat met bakpapier. Verdeel de puree in een laag van 1 cm dik over het bakpapier. Laat in een lauwe oven (± 50 C) nog verder uitdrogen tot het snijdbaar is en zijn vorm goed behoudt. Volgens het oorspronkelijke recept duurt dit 4 uur, maar ik heb mijn kweepeerpasta in een hete (maar uitgezettte) oven gezet nadat ik cakejes had gebakken en het zo een nacht laten staan. De volgende ochtend was het prima. 
Bewaar de stukken tussen bakpapier in een bakje in de koelkast.

1 opmerking:

 1. Hallo Johanneke,

  Via visrecepten ben ik op je blog terechtgekomen.
  Ik ben zelf ook kookverslaafd en geef in Baarn kookles op de kookschool van mijn vriendin.
  WWW.DEKOKKERIE.NL.
  Morgen krijg is gasten te dineren.Zondag ga ik heerlijk genieten van al je recepten.
  Straks moet ik aan de kook.

  Groeten,

  Tineke Kemper

  BeantwoordenVerwijderen