donderdag 16 december 2010

Speklapje met uienjus

Dit aten wij bij de bietjes van gisteren. Vroeger was dit de geijkte combinatie: aardappels, bietjes (krootjes), een speklapje (toen nog met zwoerd waar we ruzie om maakten - als je nu zwoerd wilt, moet je naar de slager) en sla (gewone kropsla; sla uit zakjes was nog niet zo heel erg ingeburgerd, ook al zal er best al wel zijn geweest). Een speklapje bakken is niet heel erg ingewikkeld, maar wie weet zijn er lezers die nu denken: o ja, hoe deed mijn moeder dat ook alweer? Nou zo.
Ik heb het eigenlijk dit jaar weer herontdekt. Ik denk dat ik zelf zo´n 10 jaar geen speklapjes gebakken had.

Speklapjes met uienjus

  • speklapjes (wij eten er 2 met zijn 3-en)
  • ± halve ui per persoon
  • peper, zout
  • een klein stukje van een bouillonblokje of wat bouillonpoeder
  • boter
  • goede koekenpan
Laat de speklapjes op kamertemperatuur komen en bestrooi aan beide kanten met peper en een beetje zout. 
Snijd de ui in halve ringen. Verhit een klontje boter en bak de uien zo´n 5 minuten. Ze hoeven nog niet heel erg te kleuren. Schuif de uien opzij en voeg nog een klein beetje boter toe. Bak de speklapjes 3 minuten aan elke kant. Voeg een klein scheutje water toe en leg een deksel op de pan. Laat de speklapjes 15 minuten garen. Keer halverwege een keer om en roer ook even door de uien.
Haal de speklapjes uit de pan en leg even op een bord. Zet het vuur hoog. Voeg water toe (± 0,75 dl per persoon) en schraap alle uistukjes los. Voeg het kleine stukje stukje bouillonblokje toe. Breng op smaak met peper en zout. Giet de jus in een kom. 
Verhit nog een klontje boter in de pan en bak de speklapjes op hoog vuur nog even knapperig. Roer de aanbaksels los met een lepel water en giet dit ook nog bij de jus. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten