zaterdag 18 december 2010

Kerstboom

Nou ja, niet een echte maar wel een lekkere. Dus als je, samen met je kinderen, iets anders wilt dan een koekhuisjesknutselpakket van één van de grote supermarkten is dit je kans.
Ik had deze vorig jaar gemaakt, en het was een groot succes. Alle kindertjes vonden ´m erg mooi en het was heel moeilijk om eraf te blijven totdat iedereen ´m gezien had. Want daarna mocht ie opgegeten worden.

Voor een meringue heb je alleen eiwit nodig. Gooi het geel niet weg, maar maak hier, met nog een extra ei, bijvoorbeeld een omelet van. Of als je eerder eidooiers hebt gebruikt, vries de eiwitten dan in. Ik doe hiervoor een diepvrieszakje in een bakje, doe het eiwit erin, en als het bevroren is, verwijder ik het bakje weer. Vergeet niet het zakje te labelen. Ik doe dit namelijk ook met restjes citroensap, en bevroren citroensap en bevroren eiwit lijkt best op elkaar. Voor het maken van de meringue laat je de eiwitten in de koelkast ontdooien, en daarna op kamertemperatuur komen.
En natuurlijk moet je ervoor zorgen dat er geen spoortje eigeel in de eiwitten zit en dat je kloppers en kom (bij voorkeur glas, rvs of aardewerk) vetvrij zijn. Anders wordt je eiwit niet stijf.

Kerstboom van meringue

 • bakpapier
 • lineaal/geodriehoek
 • bakplaat (of meer)
 • 6 eiwitten (± 175-200 gram)
 • ± 175-200 gram poedersuiker, gezeefd
 • ± 175-200 gram kristalsuiker
 • groene levensmiddelenkleurstof
 • suiker
 • spuitzak
 • gesmolten chocolade om als lijm te gebruiken
 • zilverpilletjes
 • kerstmanpoppetje van suikergoed
De kerstboom is samengesteld uit 7 kruisen (de link is voor de mensen die zich hetzelfde afvroegen als ik) en 1 toefje. Elk kruis is een slag kleiner dan de voorgaande. Teken op het bakpapier (met potlood werkt het best) de kruisen. Ze zijn 2 cm breed, dus in het midden heb je een redelijk oppervlak om straks als plakstuk te gebruiken. Meet eerst even hoe groot je bakplaat is (of bakplaten) en teken de kruisen zo economisch mogelijk, zodat je ze misschien in één lading kan bakken. Maak kruisen van de volgende lengtes: 6 cm, 8 cm, 10 cm, 12 cm, 14 cm, 16 cm en 18 cm. Hiernaast een voorbeeld.

Maak de meringue.
Weeg hiervoor het eiwit. Gebruik eenzelfde deel poedersuiker, en een zelfde deel kristalsuiker. Je verhouding eiwit:suiker is dus 1:2.
Klop het eiwit tot een stijf schuim. Voeg dan pas - geleidelijk - de suiker toe. Blijf kloppen. Voeg ook de paar druppels groene kleurstof toe. Je moet een heel stijf, wit, cremig mengsel krijgen.
Verwarm de oven op 100C.
Doe het schuim over in de spuitzak met een mondje iets smaller dan 2 cm. Spuit de kruisen vol met schuim. Maak ze niet te hoog. Vergeet niet een toefje te spuiten voor de top van de kerstboom. Zorg ervoor dat de bovenkant zo gelijkmatig mogelijk blijft, zeker naar het midden toe, anders krijg je straks problemen met het plakken. Bak de kruisen in 1,5 - 2 uur droog. Als je oven ook werkt als de deur iets openstaat (bijvoorbeeld een pollepel ertussen geklemd) dan kun je dat doen. De meringues drogen dan iets sneller. Afhankelijk van hoe je oven werkt, kan het dus ook iets langer dan 2 uur duren. De meringues mogen nog ets plakkerig van binnen zijn, maar de onderkant moet wel droog zijn. Haal ze heel voorzichtig van het bakpapier af.

Nu kun je de kerstboom in elkaar zetten. Smelt een beetje chocolade. Kies een mooie, vlakke ondergrond, bijvoorbeeld een taartplateau. Smeer een beetje chocolade in het midden van het grootste kruis. Zet hierop, een achtste slag gedraaid het een-na-grootste kruis. Stapel op deze manier alle takken op elkaar. Laat de chocolade hard worden voordat je met de versiering begint. Zet het kommetje met chocolade zolang in een bakje heet water. Plak met een piepklein druppeltje chocolade de versiering  erop. Zet het kerstmannetje voor de kerstboom. 

2 opmerkingen:

 1. echt super!!
  Mooi kleur ook.

  doeg
  Else

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hoi Else,

  heb je hem op de taart ter ere van de verjaardag van je dochter gezet?

  Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen