Knolselderijstamppot met rode kool, appel en pittige gehaktballetjes
(± 12 personen)gehaktballetjes en "jus":
- 1 kilo rundergehakt
- 4 teentjes knoflook
- 6 bolletjes gember
- 2 + 1 theelepels gemberpoeder
- 2 + 1 theelepels gemalen koriander
- 2 + 1 theelepels gemalen komijn
- 2 + 1 theelepel sambal
- 2 eetlepels melk
- 1 boterham
- 1 ui, gesnipperd
- 3 gemberbolletjes, fijngehakt
stamppot:
- 3 kilo aardappels
- 1 knolselderij (± 1 kilo)
- 750 gram rode kool, in dunne reepjes gesneden
- 500 gram appels, in blokjes gesneden
Scheur of snijd het brood in stukjes en week het even in de melk. Maak van de (uitgeperste) teentjes knoflook, de 6 gemberbolletjes, de 2 theelepels van gemberpoeder/koriander/komijn/sambal en het geweekte brood een pasta. Gebruik hiervoor een kleine keukenmachine of staafmixer. Verdeel de pasta door het gehakt en kneed even goed door. Draai kleine balletjes. Ik had er zo´n 200 denk ik. (Als je minder tijd hebt, kun je ook het gehakt kruiden en daarna "gewoon" rul bakken, maar ik vond balletjes net wat leuker). Bak de balletjes in porties in een braadpan bruin en gaar. Misschien heb je bij de eerste lading wat boter of olie nodig. Na de laatste lading bak je de ui en gember in het bakvet bruin. Voeg de rest van de specerijen en sambal toe en ± 2,5 dl water. Met deze pittige "jus" maak je straks de stamppot smeuiig.
Schil de aardappels en snijd in plakjes. Schil de knolselderij en snijd in even grote plakjes als de aardappel. Kook aardappel en knolselderij samen in gezouten water in ongeveer 10 minuten gaar. Giet af en stamp fijn. Meng de jus erdoor. Waarschijnlijk heb je hier genoeg aan. Anders voeg je nog een scheut melk toe. Roer de (rauwe) rode kool en appelblokjes door de puree. Als laatste meng je de gehaktballetjes erdoor.
Ik gebruikte 2 pannen om de aardappels en knolselderij in te koken en de rest erdoor te mengen. Dan ben je sneller klaar en het roert makkelijker. Daarna paste het (net) in één pan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten