woensdag 15 december 2010

Gele bietjes

3 ongeschilde gele bietjes

Afgelopen zaterdag stond ik klaar met rode bietjes in mijn hand toen mijn oog op iets anders viel: gele bietjes. Ik heb er wel over gelezen, maar ze nog nooit gegeten. Dus heb ik rood voor geel ingewisseld.
Naast rode en gele bietjes heb je bijvoorbeeld ook witte bietjes met mooie rozerode cirkels. Die wil ik komend jaar in mijn tuin gaan planten. Opdracht van mannetje Q. Hij vindt ze ook erg mooi.
De bietjes aten wij "gewoon" met een gekookte aardappels, een goed gebakken speklapje en uienjus.

update 6/3/17 - inmiddels heb ik wel vaker gele bietjes gegeten. De foto hierboven maakte ik toen ik dit recept met gele bietjes kookte. Daar komt het geel beter tot uiting. 

Bietjes koken

 • Boen de bietjes schoon, maar laat de schil zitten. Als er nog een worteltje aan zit, haal dat er niet af. Doe de bietjes in een net passende pan met zoveel water dat ze net onder staan. Doe er zout naar smaak bij. Breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zo´n 30 - 45 minuten koken. Doe het vuur uit en laat afkoelen in het kookwater. Op deze manier garen ze nog na. Pel ze en snijd ze in stukjes en verwarm ze met een klein beetje water of met een lepeltje crème fraîche in de magnetron of in een pannetje. Maal er wat peper boven. Doe er eventueel nog wat tijmblaadjes bij, of wat gehalveerde zilveruitjes, of nog iets anders dat je lekker vindt. 
 • De kooktijd van bietjes is nogal afhankelijk van het formaat. Als je van die grote knollen hebt van zo´n 10 cm in doorsnee, dan mag je ze wel 1,5 uur laten koken. Zeker als het aan het einde van het bewaarseizoen loopt. Zomerbietjes met het loof er nog aan zijn meestal eerder gaar. Prik gewoon af en toe heel voorzichtig in de bietjes om te kijken of ze gaar zijn.
 • Omdat bietjes soms best lang moeten koken en het weinig energie extra kost om wat meer te koken, kun je ook voor 2 keer bietjes koken. De ene keer eet je ze dan bijvoorbeeld als hierboven, en de andere keer zoals hier in een salade. Lekker makkelijk.

Recepten met bietjes

Nu heb je bietjes gekookt, maar wat kun je er allemaal voor lekkere gerechten mee maken? Hier een paar ideeën:
 • In een salade met walnoot en feta
 • Als mooi voorgerechtje met een pesto van pistachenoten
 • Lekker samen met pompoen, feta en granaatappel
 • Verrassend in een Indiase curry met aubergine en kokosmelk
 • Met makreel in een smaakvolle pasta
 • Voor deze supersalade met onder quinoa, gele bietjes, jumborozijnen, bloemkool en geitenkaas kocht ik speciaal weer gele bietjes omdat die zo mooi van kleur zijn. 

11 opmerkingen:

 1. Ik heb onlangs twee grote rode bieten in de magnetron gekookt. Dat was heel makkelijk! Ik had een magnetronschaal met deksel, een klein laagje water erin, bietjes met schil en al erin. Dan 6 minuten op vol vermogen en 10 minuten laten staan. Daarna keren, weer 6 minuten op vol vermogen en weer laten staan. Toen erin geprikt en ze waren klaar, maar dat is ook afhankelijk van hoe groot ze zijn en hoeveel je tegelijk kookt. Mijne waren heel groot.

  Ik heb er jouw salade van gemaakt met daarbij een roerbakhussel van aardappels, spekjes en ui.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook net gedaan. Ging prima ! Ik heb zo'n magnetron stoomoventje van Sistema. Ideaal ding !

   Verwijderen
  2. Hoi Ruud, dat ken ik niet (wel de handige picknickbakjes van Sistema), dus mss maar eens naar op zoek gaan. Zeker voor een paar bietjes is de magnetronoptie een goed alternatief voor (lang) koken. Ik gebruik ook wel de snelkookpan voor bietjes tegenwoordig.

   Verwijderen
 2. Hoi Antje,

  leuk om een reactie te lezen. Ik zal de volgende keer de grote magnetrontruc ook eens gaan proberen met de bietjes.

  Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom is het zo belangrijk de worteltjes aan de bietjes te laten zitten?
  Benieuwd. Anna

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Anna, toen ik het stukje schreef vond ik dat blijkbaar erg belangrijk omdat ik 'niet' onderstreept heb. Het gaat vooral op voor rode bietjes. Als het worteltje eraf snijdt, verliest een biet tijdens het koken veel van zijn kleurstof. Bij rood zie je dat extra goed. Bij gele bietjes zal er ook kleurverlies optreden, maar dat gebeurt sowieso bij het koken, ook als de schil helemaal intact blijft. Dus ik denk dat ik het vooral met het oog op het voorkomen van heel veel kleurverlies heb geschreven. Maar misschien verdwijnen er ook wel minder vitaminen ed in het kookwater als de schil niet beschadigd is. Groeten Johanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom zijn de oranje bieten zwart van binben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ergens staat iets fout in mijn instellingen, dus ik krijg geen email meer als iemand een reactie achterlaat. Ik zie dit bericht nu pas. Het valt mij ook op dat gele bieten ietwat bruinzwarte plekken van binnen krijgen na het koken. Ik weet helaas niet hoe dat komt. Het is wel jammer, want juist at geel is zo leuk.

   Verwijderen
 6. Aan Joanneke. De eerste gele bietjes blijven mooi geel na het stomen maar die een maand langer in de grond bleven om te groeien werden pikzwart, ik vermoed dat er vanaf augustus september meer oxalaten in de vruchten komen. Ze zijn dan ook niet meer lekker.

  BeantwoordenVerwijderen