maandag 6 april 2015

Curry met aubergine en rode bietjes

Aubergine en bietjes, een niet voor de hand liggende combinatie. Ik zag het ergens voorbij komen en besloot ze ook samen in een gerecht te stoppen.
In principe zijn bietjes fotogeniek want ze geven kleur op een bord en ook op de foto. Maar je mag niet roeren want dan wordt alles roze. Daarom een eerste foto van de currysaus met de blokjes aubergine zonder dat ik ze gemengd heb. Daar is de currysaus nog mooi geel van de kurkuma. Als 2e foto nog wel een foto van hoe mijn bordje eruit zag. Nou ja, de cashewnoten nog niet zaten er nog niet op, want ik maakte snel een foto voordat we gingen eten en deed de curry nog terug in de pan totdat iedereen aan tafel zat en anders zouden de nootjes wat zachter worden.


Curry met aubergine en rode bietjes

(recept van bijnanetzolekkeralsthuis)
  • 1,5 kilo rauwe bietjes
    curry-biet-aubergine-afbeelding
  • 1 ui
  • 4 cm gemberwortel
  • 1-2 rode pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels + een beetje zonnebloemolie
  • 2 theelepels zwart mosterdzaad
  • 2 theelepels kurkuma
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 4 deciliter kokosmelk
  • 150 gram rode linzen (of gele splitlinzen)
  • 1 theelepel zout
  • ± 20 gram tamarindepasta met pitten (of sap van 1 limoen)
  • 2 aubergines (± 600 gram)
  • 150 gram cashewnoten
Kook de bietjes in 45-60 minuten gaar. Giet af en laat iets afkoelen. Wrijf de schil eraf. Doe dit boven de gootsteen en kijk goed uit met spetters. Snijd de bietjes in blokjes. Je kunt de bietjes ook prima de avond ervoor al koken, maar wat timing aangaat kunnen de bietjes ook koken terwijl je de curry maakt. 
Snijd de ui, gember, peper en knoflook al wat kleiner en pureer in een kleine hakmolen tot een pasta. Voeg eventueel alvast een beetje kokosmelk toe als de massa geen puree wil worden. 
Verhit de 2 eetlepels olie een grote gietijzeren braadpan. Voeg de pasta toe en laat op hoog vuur ± 5 minuten bakken tot het begint aan te zetten. Zet dan het vuur laag en voeg kurkuma, mosterdzaad, komijnzaad en zout toe. Bak nog een minuutje mee. Voeg dan de kokosmelk en 2 deciliter water en de linzen toe. Breng aan de kook en laat daarna op laag vuur de linzen ± 15 minuten koken tot ze gaar zijn en uit elkaar vallen. 
Week ondertussen de tamarinde in wat heet water en wrijf daarna met het water door een zeef. De pitten kun je weggooien. 
Meng de tamarindepulp door de curry en proef. De curry moet flink op smaak zijn want er gaat een flinke hoeveelheid bietjes en aubergine door. 
Terwijl de linzen koken, kun je ook de aubergine voorbereiden. Verhit hiervoor een grillpan of koekenpan. Snijd de aubergine in de lengte in vieren. Bestrijk elke vruchtvleeszijde met wat olie en gril of bak ze op hoog vuur aan elke kant een paar minuten. Schep ze op een bord en snijd ze dan in blokjes. 
Voeg de aubergine toe aan de currybasis en laat ze daarin ± 15 minuten verder garen. Voeg daarna de bietblokjes toe om nog mee te warmen. Roer af en toe over de bodem, want de curry heeft de neiging om aan te zetten. 
Proef of de curry goed op smaak is en pas eventueel aan. 
Bestrooi met de cashewnoten. Serveer met rijst. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen