dinsdag 14 april 2015

Madeleines met citrus - een lekker kopje thee

Echte Kazakse theekommetjes staan hier op de foto. Manlief kreeg ze voor zijn verjaardag van zijn medewerkers. Goed uitgekozen, want hij drinkt liters zelenyi chai op een dag. Hij is ze nu even kwijt, want ik had ze nodig voor deze foto. In de kopjes zit paasthee van Simon Levelt*, een zwarte thee met citrussmaak. Ik ontdekte stukjes gedroogde sinaasappelschil en kamillebloemetjes in de thee. Dat Pasen inmiddels voorbij is, maakt niet uit. Thee blijft thee, en kun je altijd drinken, ongeacht welke naam eraan gegeven is.
Thee kun je niet alleen drinken, je kunt er ook mee bakken. Ik gebruikte de thee in deze lieve, kleine madeleines. Mijn madeleinevorm heeft 20 holletjes, waar ongeveer een theelepel deeg in past. Je krijgt dan echt snoepcakejes, die je niet op het aanrecht moet laten staan. Voordat je het weet, zijn ze op. 


Madeleines met citrus en thee

(± 30 stuks)

  • 1 theelepel paasthee (of gebruik een andere thee met citrus)
  • 50 gram boter
  • 1 ei (kamertemperatuur)
  • 40 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • schil van 1 limoen, heel fijn geraspt
  • 50 gram bloem
Vet - indien nodig- de madeleinevorm in. Mijn vorm is van siliconen en deze hoef ik niet in te vetten. Maak de thee in de vijzel fijn. Smelt de boter en roer de thee erdoor. Laat ± 15 minuten staan. 
Klop het ei met de suiker en het zout ± 5 minuten tot het dik en luchtig is. Meng de limoenrasp erdoor. Zeef de bloem boven de kom en en schep met een spatel door het eimengsel. Spatel daarna de gesmolten boter door het beslag. Laat het beslag een uur in de koelkast rusten. Haal het uit de koelkast en laat nog een half uur op kamertemperatuur staan. 
Verwarm de oven voor op 210C. Schep theelepeltjes beslag in de vorm en bak de cakejes in 4-6 minuten gaar. Laat ze afkoelen op een rooster. Maak een tweede lading. 


(basisrecept voor de madeleines:  'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' van Nigella Lawson)

* deze thee kreeg ik in de Paas Foodybox van KOHW

Geen opmerkingen:

Een reactie posten