donderdag 16 april 2015

Stamppot raapsteeltjes

raapsteeltjes fotoRaapstelen. Een van de eerste lentegroentes. Ik kan met niet herinneren dat ik ze vroeger als kind gegeten heb. Of misschien heeft mijn moeder het wel eens geprobeerd, maar reageerden wij zo negatief dat ze het niet opnieuw geprobeerd heeft. Dus dat niet iedereen wel eens raapsteeltjes heeft gegeten vind ik niet heel raar. Met deze raapstelenstamppot heeft er in elk geval 1 iemand kennis gemaakt met raapstelen. Die vond het lekker, want ze gaf het volgende bedankje: " 1e kennismaking met raapstelen was een succes;) Lekker, dank!" 
Mannetje Q daarentegen vond het echt niet lekker. 

Wij aten er gehaktbrood en een schep chutney bij. Deze keer koos ik voor de kakichutney met mango maar ik had ook voor de kweepeerchutney kunnen kiezen. Wanneer je er iets anders bij eet, kun je eventueel wat zilveruitjes door de stamppot mengen. Dan heb je af en toe een klein beetje afwisseling. 


Stamppot raapsteeltjes met knolselderij


  • 1 niet te grote knolselderij (± 750 gram)
  • 1 kilo aardappels
  • 2 teentjes knoflook
  • ± 1 deciliter crème fraîche
  • zout, peper
  • 1 klein scherp rood pepertje, heel fijn gehakt
  • 500 gram raapsteeltjes
  • eventueel 4 eetlepels zilveruitjes, grof gehakt
Schil de knolselderij en snijd in blokken van ± 2 centimer. 
Schil de aardappels en snijd in plakjes. Spoel de aardappels af. 
Doe knolselderij, aardappel en de 2 hele teentjes knoflook in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan. Voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat in ± 10 minuten gaar koken. 
Was ondertussen de raapsteeltjes en laat ze uitlekken. Snijd ze middelgrof - zeg zo'n 2 centimeter. Giet de aardappeles af en laat heel even met het vuur aan uitdampen. Stamp fijn. 
Meng de crème fraîche en het pepertje erdoor. Proef of er nog wat zout bij moet. Gebruik eventueel kort de mixer om een iets fijnere puree te krijgen. Meng de raapstelen (en eventueel de zilveruitjes) door de puree. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten