zaterdag 7 november 2015

Geroosterde za'atar-pompoen en bietjes met feta en granaatappelpitten


Kleurrijk bordje he? Ook een erg lekker bordje. Voldoet ook helemaal aan de nieuwe voedingsrichtlijn. Veel groente, wat nootjes, en als je er dan nog wat linzen door doet of een stukje volkorenbrood bij eet, zit je helemaal goed. Deze hoeveelheid is te veel als je maar met z'n tweeën bent, maar maak het gewoon. Als je de ingrediënten apart bewaart, blijft het nog zeker 3 dagen goed. Dan heb je de dagen erna ook nog een lekkere lunch. Of je gebruikt de pompoen bijvoorbeeld in deze pasta. 

Geroosterde za'atar-pompoen, bietjes en avocado met feta en granaatappelpitten


  • 1 kabocha pompoen (of hokkaido) (± 1,2 kilo)
  • 1 eetlepel koolzaadolie (of olijfolie)
  • 2 theelepels za'atar
  • zout, peper
  • 2 teentjes knoflook, ongepeld
  • 500 gram gare* bietjes
  • 1 granaatappel
  • 100 gram ongezouten pistachenootjes (ongedopt gewicht)
  • 150-200 gram feta
  • 1 rijpe avocado
  • drupje citroen- of limoensap
  • 75 gram veldsla
  • 150 gram (griekse) yoghurt
  • 1/4 bosjes koriander, fijngehakt
Was de pompoen, snijd 'm doormidden en verwijder de zaden en draden. Snijd elke helft in 8-10 parten en snijd deze dwars doormidden. Leg de stukken, samen met de hele teentjes knoflook, in een ovenschaal of op een bakplaat. Meng de za'atar met de olie en bestrijk hiermee de pompoen. Bestrooi met wat peper en zout. Rooster de pompoen op 200C in 20-30 minuten gaar. Als je een hokkaido gebruikt, dan duurt het waarschijnlijk wat langer voordat de pompoen gaar is. 
Snijd de bietjes in partjes. 
Duw de granaatappel een paar keer op het aanrecht zodat je voelt dat de zaden al wat losser komen te zitten. Snijd 'm doormidden en breek de pitten eruit. Verwijder alle witte vliesjes. 
Pel de pistachenootjes en rooster ze heel even in een hete koekenpan. 
Snijd de feta in stukjes. 
Snijd de avocado doormidden en wip de pit eruit. Verwijder de schil. Besmeer de snijvlakken en de buitenkant in met een druppeltje citroensap. Snijd de avocado in plakjes, maar laat ze tegen elkaar aan liggen zodat ze zo min mogelijk verkleuren. 
Verwijder de worteltjes van de veldsla. 
Meng de koriander door de yoghurt en breng op smaak met peper en zout. Hier pers je ook de knoflookteentjes bovenuit die met de pompoen meegeroosterd zijn. 
Warm de bietjes even op in een pan met een klein beetje water of in de magnetron. Dat hoeft niet perse, je kunt ze ook koud of op kamertemperatuur laten, maar als het buiten kouder is, heb ik liever niet al te koud eten op mijn bord. 
Verdeel de veldsla en avocado over een grote, platte schaal. Verdeel hierover de pompoen en bietjes. Strooi de feta, granaatappelpitten en pistachenoten erover. Schep hier een daar een dotje korianderyoghurt. 

*) ik koop eigenlijk altijd rauwe bietjes en kook ze zelf. Kijk hier hoe je dat doet. Je kunt ook een pak voorgekookte bietjes kopen. In dit recept heb je ± 500 gram nodig. Ik kook dan meestal meer, en dan 2 dagen later eten we nog iets met bietjes. Of je nu een kilo of een pond kookt, dat maakt niet zoveel uit, als je pan maar groot genoeg is. 



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen