dinsdag 10 november 2015

Salade van zelfgemaakte zuurkool met knolselderij en peterselie


Deze pot bevat zuurkool in wording. Gemaakt onder leiding van Christian Weij tijdens een miniworkshop fermenteren bij Cook&Book - dè kookboekenwinkel in Arnhem. Aan een grote tafel midden tussen de honderden kookboeken sneden we spitskool fijn, wreven er zo'n 3% zout in, stopten het in een pot en stampten het aan het eind goed aan zodat de kool onder het uitgelopen vocht kwam staan. Ondertussen vertelde Christian honderduit over fermenteren en kregen we een aantal gefermenteerde producten te proeven: zuurkool, crème fraîche, aardpeer met vanille en kaneel, zuurdesembrood en een frisdrank op basis van kefir. Hij geeft ook workshops van een paar uur, en die praat hij ook vol is mijn indruk. Erg interessant. Natuurlijk is er ook zijn boek, Verrot lekker, waarin je alles nog eens kunt nalezen. 

Zo heeft de pot zo'n anderhalve week op het aanrecht gestaan. Zo lang hoef je niet eens te wachten. Na een paar uur begint de kool al een iets zure smaak te krijgen, en na 3 dagen is de kool al echt zuurkool om rauw te eten. Als je 'm een paar weken langer laat staan, krijg je zuurkool voor in de stamppot. 

Vraag is natuurlijk wat ik met mijn zelfgemaakte zuurkool heb gedaan. Het was niet zoveel (± 200 gram) en ik wilde 'm niet koken om de frisse smaak te houden. Daarom heb ik er een simpele salade van gemaakt. Een frisse noot bij een bord gekookte aardappels, geroosterde wortels en draadjesvlees. Salade van zuurkool, knolselderij en peterselie

  • 200 gram (zelfgemaakte) zuurkool
  • 200 gram knolselderij, geraspt
  • 1 sinaasappel
  • 3 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
Schil de sinaasappel dik zodat het wit meekomt. Vang sap op. Snijd de partjes uit de vliezen en knijp de vliezen uit. Snijd de partjes in kleine stukjes. Meng de zuurkool, knolselderij, peterselie en sinaasappel door elkaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten