maandag 9 november 2015

Weekmenu - andijvie, gehakt, broccoli en pompoensoep

Wat zullen we deze week weer eens eten? Aan mij de schone taak om een paar lekkere en snelle avondmaaltijden te verzinnen. Dat is best nog lastig, omdat mijn manier van koken niet altijd snel is. Nu het weer herfst wordt, verschuift mijn groentegebruik weer naar knolselderij, pompoen, rode, witte en groene kool, koolraap, zuurkool, boerenkool, bietjes. Zo'n knol schoonmaken en in stukjes snijden kost even tijd, en een hele kool is ook te veel voor 2 personen. Daarom gaan de tips voor de studerende en stagelopende zusjes deels uit van voorgesneden groente. Zoals nu in de stamppot andijvie. Als ik dat zelf maak, koop ik een hele krop en snijd 'm zelf in reepjes. Inclusief wassen om het zand kwijt te raken. Ik vind het wel een beetje raar dat de andijvie in de aanbieding is overigens. Naar mijn idee is dat meer iets van mei/juni. 

Weekmenu en wat je ervoor nodig hebt


  • Stamppot rauwe andijvie (aardappels, andijvie, spekjes, melk, nootmuskaat)
  • Noedels met broccoli en hoisingehaktballetjes (mihoen/andere noedels, broccoli, gehakt, hoisinsaus, knoflook, sambal). Het sesamzaad en gemberpoeder in de gehaktballetjes kun je eventueel weglaten. Bij de gehakballetjes met hoisinsaus staat trouwens ook een andere manier om andijvie klaar te maken. 
  • Misschien deze week toch een keer wat meer tijd om gehaktbrood te maken? Of toch de vorige keer gemaakt en nu nog in de vriezer zitten? Met krieltjes en broccoli ben je snel klaar. 
  • Tortilla's of taco's gevuld met een mengsel van gehakt en paprika, verder op smaak gebracht met ui, knoflook, blikje tomatenpuree, gemalen koriander, gemalen komijn en wat sambal. Als je een deel van de paprika ergens anders voor hebt gebruikt, kun je ook een blik mais toevoegen. Omdat de eetrijpe avocado ook in de aanbieding is, kun je ook nog een soort van guacemole maken door een avocado fijn te prakken met een klein beetje yoghurt, snuf zout, iets komijn en een drupje citroensap. Uit zo'n knijpflesje. Dat is best handig om in de koelkast te hebben staan voor dit soort dingen. 
  • Pompoensoep. Kies maar welke je het lekkerst vindt. Serveren met de afbaktriangels uit de bonus. Veel soepen worden gemaakt met flespompoen, maar je kunt best de hokkaido gebruiken die deze week in de aanbieding is. Verder zijn de meeste recepten voor een heel weeshuis, dus reken de hoeveelheden een beetje om. Dit lijkt natuurlijk niet heel snel, maar ik heb een supertip waardoor de pompoensoep een stuk sneller klaar is. Enige is dat je 1-3 dagen eerder iets in de oven moet klaarmaken. Doe dan op hetzelfde moment de pompoen in de oven erbij. Snijd 'm doormidden, verwijder de pitten en draden en snijd eventueel nog in een paar parten. Leg op de bakplaat of in een ovenschaal erbij en dan gaart de pompoen alvast voor. Je kunt 'm dan veel makkelijker in kleine stukjes snijden en de pompoen hoeft minder lang te koken. 

Overzicht pompoensoep op mijn blog

Als dit nog niet genoeg is, kun je ook nog hier kijken voor nog meer inspiratie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten