zaterdag 23 mei 2015

Andijvie uit de wok met hoisin-gehaktballetjes

Maandag kocht ik 3 kroppen andijvie bij de Lidl. Die waren maar 50 cent per stuk. Het idee was dat ik deze andijvie met kikkererwten, feta en olijven weer eens ging maken. Dat deed ik ook wel, alleen er kwam maar 1 iemand afhalen. Dus ik had nog 2 kroppen andijvie over. Gelukkig stonden er in de Allerhande 4 andijvierecepten, onder andere 1 waarin de andijvie gewokt werd. Dat recept en een herinnering aan een eetgroep waarin een vriendin andijvie met ketjap bij rijst maakte zorgde voor de maaltijd van gisteravond: andijvie gewokt met sambal, ketjap, gember en knoflook, gehaktballetjes in hoisinsaus en rijst. Gelukkig waren hiervoor wel 4 afhalers. 


Andijvie uit de wok met sambal, ketjap en gember


  • 1 kilo andijvie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 centimber gember, geraspt
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • eventueel zout
  • 400 gram tauge
Laat de gootsteen vollopen met koud water. Snijd de stronken andijvie in de lengte in 2 of 4 stukken Snijd overdwars in repen van 1,5 centimeter breed. Doe de andijvie in het water en beweeg heen en weer zodat het zand eruit valt. Laat even staan en schep de andijvie dan rustig in een vergiet. Als er heel veel zand in zit, kun je deze stap nog een keer herhalen met schoon water. Laat de andijvie uitlekken. 
Verhit de olie in een wok en fruit knoflook, gember en sambal 2 minuten aan. Voeg een hand andijvie toe en laat al omscheppend slinken. Voeg weer een hand andijvie toe en laat weer slinken. Verwerk zo alle andijvie. Eventueel kun je wat vocht uit de wok scheppen. Roer de ketjap door de andijvie. Proef of er nog wat zout bij moet. Schep de tauge door de andijvie en bak nog 2 minuten mee. 

Gehaktballetjes met sesamzaad in hoisinsaus

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels sesamzaad + wat extra voor garnering
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook, uit de pers
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei, losgeklopt
  • 1 eetlepel melk
  • 1/2 theelepel sambal oelek
  • 2-3 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 4 eetlepels hoisinsaus
Meng het gehakt met het sesamzaad tot en met paneermeel. Draai er 25 balletjes van en laat die even rusten in de koelkast.
Verhit een koekenpan en doe de zonnebloemolie erin. Laat die warm worden. Leg de balletjes in de pan en schud zodat ze een beetje heen en weer rollen. Schud geregeld zodat de balletjes niet aanbakken. Doe, als de balletjes aan alle kanten bruin zijn er een scheutje water bij en een deksel op de pan. Laat de balletjes 10 minuten pruttelen en garen. 
Doe er dan de hoisinsaus en 4 lepels water bij. Zet het vuur even hoog en schud de pan zodat de balletjes rondom met saus bedekt worden. Doe het deksel er weer op en laat nog 5 minuten pruttelen. Bestrooi met nog wat sesamzaad. 

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen