vrijdag 1 mei 2015

Chocoladetruffels met rozemarijn en sinaasappel

Mannetje Q was heel duidelijk in zijn beoordeling van deze truffels: soort van beschimmelde bollen. Zo zagen ze er ook wel een beetje uit. Ik had het omhulsel van witte chocolade iets blauw gemaakt en daarna een deel van de truffels door amandelpoeder gerold. Na het proeven sloeg hij wel om. Hij was het er niet mee eens dat ik ze bijna allemaal had weggegeven. Daarom waren ze namelijk blauw gekleurd. Mijn broertje, die in Zwolle woont, vierde een feestje, en om alleen met een envelop met inhoud aan te komen zetten, tsja, dat is zo saai en onpersoonlijk. Eerder had hij van mij een cadeaubon voor truffels van bonbonnerie borrel gekregen en daar had ik blauwe truffels voorbij zien komen. De inwoners van Zwolle worden namelijk ook wel blauwvingers genoemd omdat ze in een ver verleden iets hadden uitgehaald met de inwoners van Kampen die op hun beurt wraak namen door de betaling in muntstukken van kleine waarde te voldoen zodat de Zwollenaren blauwe vingers van het tellen kregen. Hoe je een mooi laagje om de truffelvulling krijgt, daar ben ik nog niet over uit. Ik had eerst de vulling alleen in de koelkast laten opstijven. Als je ze dan in de witte chocolade doopt, smelt de vulling bijna direct. De witte chocolade is namelijk best warm omdat deze anders niet vloeibaar genoeg is. Daarna had ik de truffelbolletjes in de vriezer laten opstijven, maar daardoor waren ze weer erg koud en stolde het witte chocoladelaagje bijna direct, en krijg je dus een te dikke laag. Uiteindelijk heb ik het er maar zo'n beetje opgesmeerd, maar die techniek is nog wel voor verbetering vatbaar. 

De combinatie van sinaasappel en rozemarijn komt trouwens van 1 de repen uit de limited edition van afgelopen kerst van Tony's Chocolonely. Niet meer leverbaar, dus afwachten waar ze volgend jaar mee komen. 


Chocoladetruffels met rozemarijn en sinaasappel


  • 1 deciliter slagroom
  • 50 gram boter
  • 200 gram pure chocolade
  • 1/4 theelepel rozemarijnnaaldjes (vers), heel fijn gehakt
  • rasp van 1 sinaasappel
  • scheutje sinaasappelikeur
  • 150 gram witte chocolade
  • eventueel iets blauwe kleurstof
  • eventueel amandelmeel

Hak de chocolade grof of gebruik chocoladedruppels. Doe de pure chocolade in een hittebestendige kom. Verwarm de slagroom met de boter tot net onder het kookpunt en laat de boter smelten. Roer de rozemarijn en de sinaasappelrasp erdoor. Giet de hete room over de chocolade en laat de chocolade smelten. Roer rustig door elkaar en meng de likeur erdoor. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast. Dat duurt zeker een uur. 
Leg bakpapier op een bord. Steek met een theelepel (of gebruik een meloenbolletjessteker) een soort van bolletjes uit de truffelvulling en leg ze op het bakpapier. Zet dit minstens een uur in de vriezer. 
Smelt de witte chocolade en kleur eventueel met de blauwe kleurstof. Doop de truffelbolletjes snel in de witte chocolade en laat het teveel afdruppen. Leg ze weer op het bakpapier en laat nog zeker 1 uur in de koelkast staan zodat het chocoladelaagje hard wordt. Eventueel kun je de truffels (voor het weer in de koelkast zetten) nog door amandelmeel rollen. 
Bewaar ze in de koelkast. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten