zaterdag 9 mei 2015

Parfait met rabarber en rozensiroop


foto semifreddo rabarber

Na het succes van de parfait met zoute karamel maakte ik nog een lekkere parfait. Deze met frisse stukjes mooi roze rabarber en wat rozensiroop erdoor. In de siroop loste ik wat gelatine op omdat gelatine ook wordt gebruikt om ijs wat smeuïger te laten zijn. In de parfait gaan alleen eidooiers. Normaal gesproken vries ik de eiwitten in, maar de voorraad ingevroren eiwit was nog best groot. Ik maakte daarom van het eiwit knapperige meringuestengels die ik iets roze kleurde en 3 daarvan legde ik op de parfait toen deze half bevroren was. 


Parfait met rabarber en rozensiroop

  • 250 gram rabarber
  • 20 gram suiker
  • 2 eetlepels rozenlimonadesiroop *)
  • 1/4 blaadjes gelatine
  • 3 eidooiers
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 0,6 deciliter melk
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2,5 deciliter slagroom
Snijd de rabarber in plakjes van 0,5 centimeter. Doe in een ovenschaal en bestrooi met suiker. Zet de schaal ± 10 minuten in een oven van 170C tot de rabarber zacht is maar nog niet uit elkaar valt. Laat afkoelen en uitlekken, maar bewaar het vocht. 
Week de gelatine even in koud water. Meng 2 eetlepels rabarbervocht en de rozenlimonade door elkaar en verwarm dat tot heet in de magnetron. Roer de gelatine erdoor. Laat afkoelen. 
Klop de eidooiers met de suiker in een hittebestendige kom in paar minuten tot een luchtig mengsel. Verwarm de melk en giet de hete melk bij het dooiermengsel terwijl je blijft kloppen. Hang de kom boven een pan met een laagje bijna kokend water en klop het mengsel boven de warmte tot het dikker wordt. Als je een streep erin trekt met de garde moet de streep even zichtbaar blijven. Haal de kom uit de pan, giet het hete water uit de pan en vul met zoveel koud water dat de kom in het water staat. Klop een paar minuten tot het mengsel weer wat is afgekoeld.
Klop de slagroom met het vanille-extract net stijf. Spatel de slagroom door de eiervla. 
Bekleed een glazen of metalen cakevorm ruim met plastic folie. Schep de vla in de vorm. Druppel de helft van siroop over en schep de helft van de rabarber erop. Het grootste deel zal naar beneden zakken. Vouw het uitstekende plastic folie over de parfait en zet de vorm ± 2 uur in de vriezer. Verdeel er dan de rest van de siroop en rabarber over. Laat de parfait nog minimaal 3 uur verder bevriezen. 

Stort de parfait op een schaal en verwijder het plastic. Snijd in plakken. 

*) Wanneer je geen rozenlimonadesiroop hebt, maar wel rozenwater, kun je het volgende doen. Gebruik in plaats van de siroop 1 eetlepel water, 1 theelepel rozenwater, 2 theelepels suiker en een drupje roze kleurstof. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten