donderdag 21 mei 2015

Doperwtenquiche met feta en dille


Hartige taart of quiche komt hier geregeld op tafel. Met diepvries bladerdeeg of met zelfgemaakt korstdeeg. Vaak als ik bladerdeeg gebruikt heb, valt dat toch weer wat tegen. De bodem blijft klef. Voor een taart met een deksel is bladerdeeg wel lekker. Als het knapperig wordt, is het wel knapperiger dan korstdeeg. Mijn kip-in-de-hoed blijf ik daarom met bladerdeeg maken en deze doperwtenquiche krijgt een korstdeegbodem. 

Met de superfoodhype meegaand heb ik ook een bakje chiazaad in de kast staan. Ik vind smoothies niet lekker, dus daar gebruik ik het niet in. Chiazaad kun je ook als veganistische eivervanger gebruiken. Het houdt alles goed bij elkaar. Om het bakje leeg te krijgen heb ik het in plaats van ei aan dit deeg toegevoegd. In principe hoeft er geen ei in korstdeeg. 2 Delen bloem, 1 deel boter en iets ijskoud water werkt meestal ook. 

Een paar handige tips bij het zelf maken van korstdeeg voor hartige taart:
  • Meestal maak ik de dubbele hoeveelheid deeg. De ene helft vries ik voor een andere keer. De avond voor die andere keer leg ik het bevroren deeg in de koelkast, en dan is het de volgende dag bij het avondeten ontdooid. En het scheelt ook een keer afwas.
  • In veel recepten staat dat je het deeg in plastic folie moet wikkelen. Maar het is altijd zo'n gedoe om dat folie van de rol los te peuteren. Ik gebruik daarom een boterhamzakje. 
  • Om het deeg te binden wordt ijskoud water gebruikt. Ik zet een half uurtje voordat ik het deeg ga maken een klein bakje of bekertje met een paar lepels water in de vriezer. 
  • De taartrand van een vorm met losse bodem haal je er gemakkelijk van af door de vorm op bijvoorbeeld een blik of glas te zetten. De bodem (en taart) blijven liggen en de rand valt naar beneden.

Doperwtenquiche met feta en dille

(quichevorm met losse bodem en doorsnee van 24 cm)
  • 150 gram bloem
  • 40 gram boekweitmeel
  • 15 gram sesamzaad
  • 100 gram koude boter, in blokjes
  • 1 eetlepel chiazaad, gemalen (optioneel)
  • ± 2 eetlepels ijskoud water
  • 450 gram diepvriesdoperwten, ontdooid
  • 3 eieren
  • 100 gram griekse yoghurt
  • 2 eetlepels fijngehakte dille
  • 1/2 klein scherp rood pepertje, heel fijn gehakt
  • zout naar smaak
  • 150 gram feta, verkruimeld
Knip een cirkel uit bakpapier en leg deze op de bodem van de vorm. Vet de zijkanten in en bestuif met bloem of paneermeel.
Meng de bloem, boekweitmeel, sesamzaad, boter en eventueel chiazaad in de keukenmachine tot een kruimelig mengsel. Voeg een lepel water toe en draai kort. Als het nodig is, voeg je nog wat water toe. Het deeg moet een bal vormen. Doe het deeg in een plastic zakje en laat een half uurtje rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een cirkel met een 4 centimeter grotere doorsnee dan de vorm en leg het deeg in de vorm. Leg een siliconenvel of vel bakpapier op het deeg en hierop een blindbakvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten). Bak het deeg 20 minuten op 180C. Verwijder dan de blindbakvulling en het siliconenvel en bak nog 10 minuten. 
Maak ondertussen de vulling door de eieren los te kloppen met de yoghurt, dille, peper en zout naar smaak. Meng er 2/3 van de feta en de erwten door. 
Verdeel de vulling over de voorgebakken bodem en bestrooi met de rest van de feta. Bak de taart op 200C in ± 30 minuten verder gaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten