maandag 21 september 2015

Wat moet ik nu weer eten? - sperzieboontjes, gehakt en bietjes

Zijn de sperziebonen deze week weer in de aanbieding bij de AH. Dus weer een recept met sperzieboontjes. Ik denk wel voor het laatst, want we zitten al aan het begin van de herfst. Dus de Hollandse sperzieboontjes zijn bijna op. Daarna zitten we weer vast aan die uit Kenia, Egypte en andere warme landen. Dan eet ik eigenlijk geen sperziebonen.
Verder is het gehakt in de aanbieding. 't Gaat alleen om 3 verpakkingen tegelijk, of je moet tandoori-speklapjes of een vegarondo lekker vinden. Idee is om in het weekend een gehaktbrood te maken van een kilo gehakt en daar in elk geval 2 maaltijden mee te verzinnen. De rest kun je dan invriezen voor een andere keer. Het andere rauwe gehakt kan - in 2 porties - ook in de vriezer.


Een foto uit de oude doos. Mannetje Q met een megabiet uit toen nog mijn volkstuin. Ik koop meestal rauwe bietjes en kook ze zelf maar mijn zusjes mogen ook voorgekookte bietjes gebruiken hoor. Deze week in een stamppot met geitenkaas. 










Hier de recepten voor het weekmenu:
  • Gehaktbrood. Gebruik 1 kilo gehakt, 3 boterhammen, 1 ei, laat de venkel en het venkelzaad weg, gebruik flink wat peper en een theelepel zout en doe de blokjes appel door het gehaktbrood. Maak er de eerste avond pasta bij. Bak een courgette en ui in wat olie aan en laat met een scheutje water ± 5 minuten smoren. Roer er 2-3 tomaten in blokjes door, een lepel crème fraîche en wat oregano (of italiaanse kruiden of verse kruiden als basilicum) door. Meng de groente door de pasta. 
  • Broodje gehaktbrood - plak gehaktbrood op een lekker broodje, bijvoorbeeld Italiaanse bol. Erbij een salade van dungeschaafde venkel en peer en dressing naar keuze. Of doe luxe en gebruik pompoenpitolie als dressing. 
  • Stamppot bietjes met geitenkaas. Als het goed is, heb je nog geitenkaas van vorige week en anders kun je ook bijvoorbeeld gerookte kipfilet in blokjes en een lepel crème fraîche voor de smeuïgheid door de bietjesstamppot doen. 
  • De overgebleven aardappels gebakken met sperzieboontjes en een tartaartje. Eventueel kun je een bakje champignons met het tartaartje meebakken. 
  • Misschien nog een keer sambalboontjes?
  • Of gebruik 1 portie gehakt in deze pittige wortel-gehaktschotel met rijst. Eventueel kun je daar komijn en koriander in weglaten als je dat niet in je voorraad hebt, maar de gember - in welke vorm dan ook - is wel essentieel. 


Bietjesstamppot met geitenkaas


  • 1 kilo aardappels (helft voor nu)
  • 500 gram gekookte bietjes, in blokjes
  • peper, zout
  • 125 gram geitenkaas
  • eventueel een 1/2 heel fijngesnipperde ui of
  • 2-3 augurken in blokjes of
  • 2 lepels zilveruitjes
Schil de aardappels en snijd in stukjes van 2 centimeter. Spoel af met koud water. Doe in een pan met zoveel koud water dat ze net onderstaan en voeg zout naar smaak toe. Breng aan de kook. Schep na 5 minuten de helft van de aardappels uit het water, laat uitlekken en afkoelen. Deze aardappels zijn voor morgen of overmorgen om te bakken. 
Laat de rest van de aardappels nog 5-10 minuten verder koken tot ze goed gaar zijn. Giet af en stamp fijn. Roer de bietjes en geitenkaas door de gestampte aardappels en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel nog 1 van de andere smaakmakers (ui/augurk/zilverui) toe. 



Boodschappenlijstje

  • 3 * 500 gram gehakt
  • 1 appel
  • pasta
  • crème fraîche
  • 1 courgette
  • 1 schaal trostomaten
  • 2 grote broodjes/bollen
  • saus naar keuze
  • zak peren (1-2 nodig voor de salade)
  • 1 venkel
  • 1 kilo aardappels
  • 500 gram gekookte bietjes
  • eventueel ± 200 gram gerookte kipfilet
  • 350 gram sperzieboontjes (of meer als je ook voor de sambalboontjes gaat)
  • 2 tartaartjes
  • eventueel 1 bakje champignons

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen