maandag 7 september 2015

Griesmeelcake met siroop


Ik heb wel eerder dit soort zoete, midden-oosterse cake gebakken. Deze was net iets anders omdat er ook kokos door het beslag gaat en het echt een geroerde, geen geklopte, cake is. In plaats van een beslagkom gebruik je een grote pan. Ik heb de hoeveelheid oranjebloesemwater wel iets verminderd, want onze smaak is toch wat minder parfumachtig. De griesmeel die je gebruikt is de griesmeel waar je ook pudding van kookt. Bij de AH hebben ze van het eigen merk een pak van 500 gram. 






Griesmeelcake met siroop

(vorm of schaal van ± 20 bij 30 centimeter)

  • 1 deciliter water
  • sap van 1/2 citroen
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 150 gram boter
  • 400 gram griesmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 100 gram geraspte kokos
  • 100 gram gemalen amandelen (of amandelmeel)
  • 75 gram witte basterdsuiker
  • 2 theelepels oranjebloesemwater
  • 2 deciliter yoghurt
Breng het water, citroensap, suiker en oranjebloesemwater aan de kook en laat ± 5 minuten doorkoken tot het dikker wordt.
Leg een vel bakpapier op de bodem van de vorm of schaal. 
Smelt de boter in een pan op laag vuur. Laat niet bruin worden. Roer er het griesmeel door. Roer ook de baking soda, kokos, amandelen en basterdsuiker erdoor. Meng daarna de yoghurt en het oranjebloesemwater erdoor. Schep het beslag in de vorm. 
Ba de cake in 25-30 minuten op 180C goudbruin. 
Schenk de siroop over de nog warme cake en laat intrekken. 


(bron: Veggiestan van Sally Butcher. In haar recept mist trouwens in de ingredientenlijst de hoeveelheid suiker voor de siroop)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten