Broccoli en sperziebonen met sesamdressing
- 500 gram sperziebonen
- 500 gram broccoli
- 2 theelepels sesamolie
- 3 eetlepels wit sesamzaad
- 1 eetlepel nigellazaad
- 1/4 bosje koriander
- 3 eetlepels water
- 50 gram tahin
- 1 klein teentje knoflook, uitgeperst
- 1 eetlepel appelciderazijn
- 1 eetlepel honing
- 1/2 eetlepel lichte sojasaus
- 1,5 eetlepel mirin
Haal de puntjes van de sperziebonen en laat ze verder heel.
Snijd de roosjes van de broccoli en snijd deze tot kleine roosjes (± 1 centimeter).
Schil de de stronk en snijd deze door de lengte in vieren en dan in dunne plakjes. Snijd ook de stronkjes van de roosjes in dunne plakjes.
Breng een pan water aan de kook met 2 theelepels zout.
Kook de sperziebonen ± 3 minuten. Ze moeten knapperig blijven. Haal ze met een schuimspaan uit het water en doe ze in een vergiet. Spoel af onder de koude kraan en laat goed uitlekken.
Kook de stronkstukjes 3-5 minuten tot ze gaar zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan in het vergiet en spoel koud. Laat uitlekken.
Kook de broccoliroosjes 1 minuut en giet dan het water af. Spoel de broccoliroosjes koud en laat ook goed uitlekken. Leg ze desnoods op een schone theedoek om het water dat in alle inkepingen zit kwijt te raken.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan tot het lichtbruin begint te worden. Schep op een bord om af te laten koelen.
Was de koriander, droog en hak grof. (of haal alle blaadjes los, maar dat vind ik te veel gepriegel)
Meng het water, de tahin, de knoflook, de azijn, de honing, de sojasaus en de mirin tot een dressing. Klop goed door en proef of je de dressing lekker vindt. Hij moet een tikje zoet zijn.
Meng de broccoli en boontjes in een schaal met de sesamolie. Verdeel de koriander erover. Bestrooi met het sesam- en nigellazaad. Giet een klein beetje dressing over de salade en geef de rest er apart bij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten