vrijdag 25 september 2015

Taart met pompoenpitfrangipane en abrikozen


Ik schreef al eerder over mijn culytrip naar Oostenrijk - Steiermarken. Een bezoek aan tante Fanny in Gumpoldskirchen kon natuurlijk niet uitblijven. In de workshopruimte mochten we culinair creatief aan de gang. Ilse, de ander prijswinnares, maakte een zoete bladerdeegtaart met hazelnootpasta en peren, Francesca en Philippine maakten van pizzadeeg rolletjes met bacon, preiselberenjam en pompoenpitten. Carlieke bakte een hartige taart met bietjes, mierikswortel en feta. Verder stond de tafel nog vol met flammkuchencreaties en ander lekkers. En natuurlijk met mijn taart waarmee ik mijn prijs gewonnen had: een abrikozentaart met frangipane van pompoenpitten. Frangipane wordt normaal gesproken gemaakt met gemalen amandelen of amandelspijs en wordt als taartvulling gebruikt. In mijn frangipane verving ik de amandelen door pompoenpitten. Daar komt ook de groene kleur van de taart vandaan. 

Ik gebruikte voor het eerst van mijn leven een rasterroller om het raster voor bovenop de taart te maken. Dat was even wennen, maar ik kan voortaan al mijn taarten zo mooi versieren, want ik kreeg een rasterroller mee. Taart met pompoenpitfrangipane en abrikozen

(quichevorm met losse bodem doorsnee 20 centimeter)

  • 1 rol quiche & taartdeeg
  • 90 gram pompoenpitten
  • 70 gram suiker
  • 70 gram boter (zacht)
  • 1 ei
  • 20 gram bloem
  • 5-6 abrikozen (eventueel 10-12 helften uit blik)
Bekleed de vorm met het deeg en duw de rand netjes aan. Bewaar de restjes. 
Maal de pompoenpitten fijn met een keukenmachine tot je de structuur van grof meel hebt. 
Klop de boter en de suiker tot een luchtig geheel. 
Klop het ei los, en houd een lepel achter om straks de taart mee te bestrijken. Klop de rest door het boter-suikermengsel. Meng daarna pompoenpitmeel en bloem door het mengsel.
Verwarm de oven voor op 180C. 
Halveer de abrikozen en verwijder de pit. Snijd elke helft in 4-5 partjes.
Verdeel de pompoenpitfrangipane over de taart. Leg de partjes abrikoos op de frangipane en duw een beetje in het mengsel.
Rol het overgebleven deeg uit tot een ronde cirkel zo groot als het oppervlak van de taart. Snijd er met de rasterroller* een patroon in, trek dat iets uit elkaar en leg voorzichtig op de taart. Duw de zijkanten iets aan. Bestrijk het raster met het achtergehouden eigeel. Bak de taart in ± 30 minuten gaar. 

*) Als je geen rasterroller hebt, dan kun je ook met een mes repen van het deeg snijden en deze in een vlechtpatroon op de bovenkant van de taart leggen.  

PS 1 de mooie foto van mij met mijn abrikozentaart werd gemaakt door Trinke - www.deverbeelder.nl

PS 2 in de #foodybox herfst zat ook een rol van dit quiche&taartdeeg dus ik kan de taart thuis ook nog een keer maken
PS 3 ook nog op de foodies-website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten